Biserica ortodoxă din Ucraina pe cale de a obține autocefalia

ecumenicalpatriarch

Patriarhul Chiril al Rusiei a discutat vineri la Istanbul cu patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, despre eforturile conducerii Ucrainei de a obține autocefalia pentru întreaga biserica ortodoxă ucraineană, care ascultă încă în cea mai mare parte de Moscova. Cererea inițiată de președintele Petro Poroșenko a fost aprobată în aprilie 2018 de Rada Supremă.

Moscova se opune acestei tentative dar potrivit mitropolitucului Emanuel al Parisului, prezent la discuțiile de vineri, Patriarhul Bartolomeu l-a informat pe Chiril că „examinează încă din aprilie căile” pentru a acorda autocefalia bisericii ortodoxe. Potrivit lui Emanuel, „nu există în acest moment, cale de întoarcere”.

Patriarhul Bartolomeu are dreptul exclusiv de a emite un „tomos al autocefaliei”, chiar dacă nu este propriu-zis liderul tuturor ortodocșilor, cum este Papa în cazul catolicilor. Pentru biserica ortodoxă rusă și pentru prestigiul regional al Rusiei, „plecarea” bisericii ortodoxe ucrainene ar fi o lovitură puternică.

Добавить комментарий