Cântările Potirului, festival-concurs național de cântări și datini Pascale

174097760_10158722873086487_4917039077186810665_n

Evenimentul este  organizat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale «Arboroasa» și Maria Calancea.

Festivalul-concurs național Cântările potirului este un eveniment cultural-tradițional al manifestării bucuriei copiilor și tinerilor prin cântări de primăvară, cântece de toacă, pricesne și colinde pascale care promovează patrimoniul muzical de sorginte religioasă și laică.

Manifestarea are ca scop conservarea și promovarea identității spirituale românești, punerea în scenă și promovarea folclorului laic și religios cu tematică pascală, ca moștenire culturală.

Categorii de participanți

Copii și tineri cu vârste cuprinse între 8-25 ani, grupuri și ansambluri vocal-folclorice, coruri parohiale, grupuri mai mici care activează în cadrul corurilor parohiale, coruri școlare.

SECŢIUNILE CONCURSULUI

ARTĂ SACRĂ

— cântec de toacă

— pricesne pascale

— cântări pascale culese din tradiția bisericilor parohiale românești din vechime

— cântări psaltice (bizantine) de stil vechi/cântări ortodoxe vechi cu tematică pascală

ARTĂ LAICĂ

— colinde pascale

— cântări populare cu tematică adecvată sărbătorii sfintelor Paști

— datini și obiceiuri pascale românești: prezentarea unei scenete de teatru popular care prezintă un obicei local specific  sau descrierea/ilustrarea obiceiurilor și tradițiilor locale specifice unor momente de reper în cadrul ciclului pascal, cu ajutorul unui membru al familiei (de exemplu: Paștele Blajinilor denumit și Paștele Rahmanilor / Prohoadele este un moment de reper în cadrul ciclului pascal, reprezentând o tradiție dedicată cu prevalare cultului morților).

JURIU:

-MARIANA ANGHEL — interpretă consacrată din Țara Hațegului, jud. Hunedoara, cu un repertoriu bogat de pricesne și cântece patriotice;

-CONF. UNIV. DR. DELIA SUIOGAN — cadru didactic universitar în domeniul Studii Culturale. Etnologie

-GRIGORE GHERMAN — interpret consacrat originar din Ținutul Herței, compozitor, profesor de canto popular și pian;

-PR. CONSTANTIN MALOȘ, Protopopiatul Rădăuți

-MIHAI HRINCESCU — interpret și culegător de folclor

MARELE PREMIU

O compoziție muzicală de sorginte folclorică (linie melodică și text) pentru îmbogățirea repertoriului propriu și promovarea câștigătorului, placheta festivalului, diplomă, invitație la recital live, difuzare în mediul online.

-Premiul de GRADUL I: Minivacanță în Bucovina (3 membri ai familiei, cazare și masă, 3 nopți, Pensiunea Casa mea din Bucovina , placheta festivalului, diplomă, invitație la recital live, difuzare în mediul online

-Premiul de GRADUL II: Minivacanță în Bucovina (3 membri ai familiei, cazare și masă, 2 nopți, Pensiunea Casa mea din Bucovina, placheta festivalului, diplomă, invitație la recital live, difuzare în mediul online

-Premiul de GRADUL III:  duet muzical cu un artist consacrat, placheta festivalului, diplomă, difuzare în mediul online

-Premiile I, II, III în ordinea descrescătoare a punctajelor după acordarea premiilor de gradul I, II, III, pentru fiecare secțiune în parte (diplome, premii surpriză din partea membrilor juriului)

-Premiul de popularitate: Cămașă autentică de Bucovina, înscriere gratuită la Festivalul Internațional de Folclor În grădina cu flori multe (Cernăuți – Ucraina, iulie 2021), placheta festivalului, diplomă, difuzare în mediul online

Toți concurenții vor fi apreciați și premiați de un juriu de specialitate.

ÎNSCRIERE: Înscrierea la concurs se face prin completarea formularului de înscriere online (https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeTTlrEuqfp4G…/viewform)  în perioada  15 aprilie — 1 mai 2021, confirmarea organizatorului privind validarea înscrierii prin e-mail și înregistrarea în concurs a clipurilor audio-video trimise de candidați.

CALENDARUL CONCURSULUI

-15 aprilie – 1 mai: înscrieri online pentru concurs. Candidații vor completa formularul de înscriere disponibil online (accesând acest link : ) și vor trimite la adresa de email: contact@arboroasa.org, următoarele: clipul audio-video pentru concurs, acordul pentru protecția datelor personale, acordul unuia dintre părinți pentru candidații sub 18 ani (ambele documente semnate și scanate). Pentru fișierele de până în 2 GB se poate  folosi WeTransfer (https://wetransfer.com/).

Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook și să identifice concurentul preferat din fiecare categorie, în vederea aprecierii prestațiilor și a desemnării câștigătorilor Premiului de popularitate.

2 mai – 5 mai: jurizarea concurenților validați în urma înregistrării în concurs

7 mai: Gala Laureaților — întâlnire online cu membrii juriului, desemnarea și anunțarea premiilor pentru fiecare categorie, Marele Premiu al festivalului-concurs național CÂNTĂRILE POTIRULUI, premii speciale

7 mai — 15 mai: difuzarea graduală a videoclipurilor câștigătoare pe pagina de Facebook a C.C.P.C.T. Arboroasa (fb.com/centrul.arboroasa).

website: arboroasa.org

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий