Cernăuţi: simfonie arhitectonică

24 10 2020 LC CERNAUTI 3

Casa cu lei

La începutul secolului al XX-lea, în podoaba arhitectonică a Cernăuţiului a apărut încă un edificiu impunător, care, pe bună dreptate, confirmă că urbea de pe malul Prutului este o „mică Vienă”.  În anii 1904-1906 a fost construit Palatul Justiţiei, localnicii numindu-l „casa cu lei”, căci în perioada sovietică şi în prezent acolo se află conducerea regiunii.

Palatul Justiţiei a fost ridicat pe banii din bugetul de stat al Imperiului austriac, alocându-se în acest scop 995 mii coroane. Proiectul edificiului a fost elaborat sub conducerea consilierului regal, arhitectului din Lviv, Franciszek Skowron. Partea tehnico-artistică a proiectului a fost asigurată de inginerul Arthur Wideman von Monteforte, care înainte de aceasta a construit asemenea edificii în Austria.

Arhitectul Franciszek Skowron a dăruit Cernăuţiului un palat asemănător celor din secolul al XV-lea, construite în stilul Renaşterii de la Florenţa, dându-i un aspect modern. La căptuşeala pereţilor în exterior s-a folosit cărămidă smălţuită de culoare roşie şi verde. Faţada a fost înfrumuseţată cu desene cu flori şi inscripţia în latină „lex” – lege. La intrare se află statuile a doi lei. Ele, precum şi alte figuri din ghips de la marginile acoperişului au fost executate de sculptorul Herman Koch.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий