Ciprian Porumbescu, omagiat la Școala din Cernăuți care-i poartă numele

5 06 L 3

Cernăuțiul a fost urbea scumpă a celebrului compozitor Ciprian Porumbescu.  Aici el și-a început activitatea de propășire a neamului românesc, pentru care a și suferit. După 140 de ani de la trecerea în nemurire a autorului capodoperei muzicale „Balada”, Cernăuțiul nu l-a uitat, Cernăuțiul i-a înveșnicit numele prin plăci comemorative.  O noua stradă din suburbia Horecea, precum și o școală din centrul orașului  au fost numite în cinstea lui. Este vorba de Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” de pe lângă Centrul Bucovinean de Artă, care în fiecare an organizează Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, ajuns acum la cea de a cincea ediție. La actuala ediție, jubiliară, înscrisă în suita de acțiuni „Anul Ciprian Porumbescu”, care se vor desfășura pe ambele părți ale frontierei, în sala de festivități a Centrului au venit și oaspeți deosebiți din România: strănepoata lui Ciprian Porumbescu – Stanca Schoz Cionca, profesoară în Germania, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, responsabil pentru buna desfășurare a „Anului Ciprian Porumbescu”, stareța Sfintei Mănăstiri Voroneț, stavrofora Gabriela Platon, maica stavroforă Elena Simionovici, președinta Fundației culturale „Leca Morariu”, Maria Olar, scriitoarea Doina Cernica, alți oameni de cultură, pe care i-a prezentat Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu. Directorul Centrului Bucovinean de Artă, Iurie Levcic, a menționat în deschiderea festivalului că Școala „Ciprian Porumbescu”  funcționează al optulea an, iar discipoli de-ai săi învață la conservatoriile din Iași, București, Cluj, iar copiii din Ansamblul „Perla” sunt printre învingătorii mai multor concursuri și festivaluri internaționale.

5 06 L 4

„Anul Ciprian Porumbescu” la Centrul Bucovinean de Artă a fost deschis cu „Balada” – opera de referință a compozitorului, în interpretare la vioară de Nicolae Hacman, artist emerit al Ucrainei.  Domnul Nicolae Hacman este și profesor la Școala „Ciprian Porumbescu”. Apoi o altă profesoară de la această școală și solistă, Ana-Maria Calancea,  a interpretat cântecul „Rugă pentru Ucraina”, astfel fiind comemorați apărătorii Ucrainei, căzuți pe front.

5 06 L 1

Deoarece Ciprian Porumbescu a fost și autorul unor cântece patriotice, Ansamblul „Perla” a pregătit pentru festival un buchet de cântece pe această tematică, la care și-au dat concursul soliștii Anastasia Uncu, Ariana Moraru, Anatolie Balagura și Ana Gociu. În interpretarea acestui colectiv, cunoscut și pe scenele europene, au răsunat două cântece din repertoriul lui Grigore Gherman, copământeanul nostru care face o carieră de succes de interpret de muzică populară în România, fost discipol al Școlii Populare de Artă  și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”.

5 06 L 2

La 5 iunie festivitățile din cadrul „Anul Ciprian Porumbescu” au continuat la Stupca, județul Suceava, unde își doarme somnul de veci slăvitul compozitor al neamului românesc. La mormântul lui a răsunat ca un recviem nemuritoarea sa „Baladă”.

5 06 L 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий