Cruce de lumină: 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

fantana-alba-728x430-1

Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” din Vicovu de Jos, județul Suceava, va forma o cruce umană la granița cu Ucraina de 1 aprilie, în memoria celor 5.000 de nord-bucovineni masacrați în Poiana Varnița de trupele sovietice în 1941. Cei care nu pot ajunge sunt invitați să organizeze comemorări locale, potrivit Basilica.ro.

„Acesta nu este un proiect, ci o inițiativă populară destinată în principal tinerilor, elevi și studenți, precum și oricărui român”, au anunțat pe Facebook reprezentanții asociației „Arboroasa”.

„Dorim ca, împreună cu voi toți, să zidim în anul 2021 o cutumă comemorativă pentru românii din toată țara, care va fi continuată în anii care urmează.”

Asociația îi invită pe doritori în data de 1 aprilie la Portalul Alb de la intrarea în Mănăstirea Putna, pentru slujba de pomenire. Alți bucovineni, din nord și din sud, adică din Ucraina și din România, vor participa simultan la comemorarea de la mausoleul înălțat în Poiana Varnița.

Programul zilei va include și formarea unei cruci umane la granița care desparte Bucovina de Sud de Bucovina de Nord.

Pentru a respecta condițiile de protecție sanitară, participarea și transportul se vor organiza individual, anunță reprezentanții asociației.

„Cei care nu veți veni puteți omagia această zi tristă a istoriei românilor în localitatea de baștină, în mod asemănător cu noi”, transmit aceștia.

Ei le sugerează parohiilor, organizațiilor de tineret și altor asociații culturale să organizeze comemorări locale pe același model.

„În ziua de joi, 1 aprilie, ora 18, aprindeți o lumânare pentru sufletul românilor uciși acum 80 de ani de comuniștii sovietici. Puteți să organizați o slujbă de pomenire în această zi la biserica din parohia voastră. Vă recomandăm să îmbrăcați portul național cu acest prilej”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului „Fântâna Albă – 80 de ani [1941 – 2021]”.

Parohiile care doresc, pot să bată clopotele în ziua de 1 aprilie, la ora 18.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий