Cununa sănătății familiare

Screenshot_1

Eficiența reformelor depinde întotdeauna de oamenii care le realizează. Doamna Carmelia BURLĂ, medic emerit al Ucrainei, are grijă nu numai de sănătatea consătenilor săi, dar își vede misiunea mai larg, considerând că sănătoasă trebuie să fie și societatea în care trăiește omul. În această privință ea are o poziție fermă și activă, nu în zadar este și deputat în Consiliul Raional Storojineț.

Cu câteva zile în urmă doamna Carmelia a trăit clipe cu adevărat fericite. La Ciudei, în satul ei natal, a fost redeschis Spitalul de sector. Este un caz unic, deoarece, potrivit reformei sistemului de ocrotire a sănătății, toate spitalele de sector au fost transformate în ambulatorii unde activează medicii de familie. Odată cu formarea Comunității Teritoriale Unite Ciudei, la care a aderat și satul Igești, s-a decis să se facă tot posibilul pentru ca Ambulatoriul să aibă staționar de zi. Ideea lansată de primarul Anatolie Pițul a fost susținută, în primul rândul, de doamna Carmelia, șefa Ambulatoriului. Din partea Primăriei a fost făcută o adresare către ministrul Ocrotirii Sănătății, Uliana Suprun, și a urmat un răspuns scurt și clar: dacă ea, Comunitatea Teritorială Unită, dispune de resursele financiare respective, poate să deschidă pe lângă Ambulatoriu și staționarul dorit.

– După sărbătorile de iarnă, pentru locuitorii comunității noastre a avut loc o altă sărbătoare – redeschiderea spitalului de sector și aceasta, în mare parte, este meritul doamnei Carmelia, medic-șef al instituțiilor sanitare de pe teritoriul comunității, recunoaște primarul Anatolie Pițul. Ea este o persoană care înțelege foarte bine esența reformelor și ce înseamnă asistența medicală pentru oamenii de la țară, pentru persoanele de vârstă înaintată. Oamenii sunt mulțumiți că am reușit să facem aceasta.

Domnul Anatolie Pițul a recunoscut că se simte mai încrezut când are în preajmă asemenea susținători și oameni stimați de întreaga comunitate:

– Fostul primar de Ciudei, dl Ion Burlă, e soțul doamnei Carmelia. Și el, fiind la pensie, este activ, oricând este gata să ne ajute cu un sfat bun din bogata-i experiență. În genere, cuplul lor familial servește drept exemplu pentru familiile tinere, constată domnul Anatolie.

– Datorită soţiei, în casa noastră domnește întotdeauna armonia, iubirea, buna înțelegere. Ea are grijă de sănătatea spirituală a întregii familii, recunoaște domnul Ion Burlă. Este o femeie deosebită prin bunăvoința, cultura și educația ei.

– Mă mândresc cu faptul că i-am învățat pe ambii soți Burlă, că i-am cununat și căsătoria lor este o pildă frumoasă și demnă de urmat. Întrebați pe oricine din satele din jurul Ciudeiului și veți auzi numai vorbe bune despre doamna Carmelia și Ionică al ei, afirmă profesorul-veteran Gheorghe Micailu. Eu cunosc prin câte greutăți a trecut ea obținând ca întru binele oamenilor la Ciudei să funcționeze din nou Spitalul de sector. Și deoarece zilele acestea doamna Carmelia va atinge o frumoasă vârstă, îi urez următoarele: În buchetul vieții tale/ Astăzi ai mai prins o floare,/ Îți doresc de mii de ori/ Încă treizeci și patru de flori./ Suta de ani să trăiești,/ Să rămâi așa cum ești./ Binele să te însoțească,/ Răul să te ocolească./ La mulți ani!

Asemenea urări sincere și de recunoștință doamna Carmelia Burlă va primi din partea Primăriei Comunității, deputaților și, desigur, din partea localnicilor care o stimează foarte mult.

Lasă un răspuns