Doza de sănătate. Ce spun studiile recente despre păpădie?

000 Acum Ce spun

O analiză recentă a mai multor studii a prezentat efectele consumului de păpădie asupra sistemului cardiovascular. Se pare că păpădia are o serie de calități care o fac utilă în prevenirea și tratarea problemelor inimii și vaselor de sânge.

Conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare au fost principala cauză de deces la nivel global în ultimii 20 de ani. În ciuda dezvoltării rapide a tratamentelor inovatoare și a tehnicilor de diagnosticare, spun oamenii de știință, se estimează că aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume își pierd viața în prezent din cauza bolilor cardiovasculare.

Cele mai frecvente forme de afecțiune cardiovasculară sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă, principalii factori cauzali fiind colesterolul crescut, obezitatea, fumatul, diabetul și lipsa activității fizice. Una dintre cele mai frecvente strategii de tratament utilizate pentru bolile cardiovasculare se bazează pe o combinație de terapie anticoagulantă și antitrombotică.

În acest context, se arată în analiză, Societatea Europeană de Cardiologie recomandă o alimentație bogată în fructe, legume și plante medicinale care să fie surse de compuși naturali cu activitate antiplachetară, anticoagulantă sau antioxidantă. Păpădia este, spun savanții, o sursă bogată de acizi fenolici (acid cicoric, acid clorogenic), flavonoide (derivați de luteolină, quercetină) și terpene (lactone sesquiterpenice). Este, de asemenea, o sursă puternică de vitamine (A, C, E, K și B-uri) și minerale (calciu, sodiu, magneziu, fier, cupru, siliciu, zinc, mangan).

Se crede că frunzele de păpădie au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular datorită conținutului lor ridicat de potasiu (397 mg potasiu/100 g),  iar aportul crescut de potasiu din alimente scade tensiunea arterială. Florile, frunzele și rădăcinile pot fi consumate și sub formă de ceai, în timp ce florile pot fi, de asemenea, transformate în sirop. Păpădia se găsește și ca supliment alimentar sub formă de capsule cu extract de păpădie.

Potrivit autorilor analizei, studiile sugerează că păpădia, în special frunzele și rădăcinile, poate juca un rol important în profilaxia și tratamentul bolilor cardiovasculare, având proprietăți antioxidante și hipopolipidemice, efect anti-obezitate și activitate antiplachetară. Totuși, concluzionează autorii analizei, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma calitățile păpădiei, mai precis ar trebui făcute studii clinice randomizate cu grupuri mai mari, care să includă atât persoane sănătoase, cât și oameni care au factori de risc pentru boli cardiovasculare, inclusiv obezitatea, colesterolul crescut, fumatul, diabetul și un stil de viață sedentar. (Click! Sănătate)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий