Noi tensiuni în relațiile dintre Ucraina și Ungaria. MAE ucrainean ameninţă că vor exista consecinţe 

mae

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a declarat despre cazuri repetate de agitație electorală  din partea funcționarilor publici maghiari care vizitează regiunea Transcarpatia, anunță  serviciul de presă al instituției. Ministerul de Externe ucrainean consideră că astfel de situații sunt inacceptabile în relațiile interstatale.

„Ministerul de Externe a făcut apel către organele competente de aplicare a legii pentu a da o evaluare  juridică acțiunilor oficialilor maghiari. Sperăm că oficialii maghiari,  și cei din țările UE, înțeleg importanța statului de drept și nu își vor mai permite să acționeze contrar legilor Ucrainei sau ale oricărui alt stat suveran», se  menționează în comunicatul Ministerului.

Potrivit UNIAN, pe 19 octombrie rețeaua civică „OPORA ”a făcut apel la Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina de a recaționa la încălcările legislației ucrainene de către oficialii maghiari. Potrivit observatorilor „Opora”, în perioada 8-9 octombrie, Arpad Janos Potapi, secretar de stat al Ungariei pentru politici naționale, aflat în vizită în regiunea Trasncarpatia  a făcut campanie electorală  în favoarea Partidului „KMKS” (Partidul Ungurilor din Ucraina).

Reamintim că Ungaria continuă să blocheze, la cel mai înalt nivel decizional, reuniunile comisiei Ucraina-NATO, până când vor fi restabilite drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

De menționat că la sfârșitul lunii iulie a.c. președintele Volodymyr Zelenskyi urma să abordeze problema lingvistică în cadrul unei întâlniri cu premierul maghiar, Viktor Orban, dar întâlnirea a fost amânată  din cauza situației epidemiologice complicate.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий