Numărul este impresionant: Kuleba i-a spus lui Stoltenberg câte rachete balistice au fost lansate spre Ucraina în martie

4 4 F 3
Ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În special, el și-a exprimat dezamăgirea că aliații refuză să furnizeze baterii suplimentare de apărare antirachetă Patriot. Kuleba a precizat că a sosit la ședința NATO pe fondul atacurilor continue cu rachete și drone din partea Rusiei. În special, noaptea trecută, orașul Harkiv a fost supusă unui atac masiv cu rachete Shaheds, care a ucis 4 persoane. „Din păcate, Rusia distruge sistematic economia ucraineană, ucide ucraineni și distruge orașele ucrainene. Acest lucru este în conformitate cu strategia Rusiei de a șterge Ucraina de pe hartă. Așadar, principalul meu mesaj de astăzi se referă la sistemele Patriot. Pentru că păstrarea vieților ucrainenilor, a orașelor ucrainene și a economiei ucrainene depinde de disponibilitatea sistemelor Patriot și a altor sisteme de apărare aeriană în Ucraina”, a subliniat Kuleba.
El a precizat că vorbește despre Patriot, deoarece este singurul sistem care poate doborî rachete balistice. Numai în luna martie, Rusia a lansat 94 de rachete balistice spre Ucraina.
Furnizarea de sisteme Patriot Ucrainei depinde de aliații săi. Ministrul de Externe a precizat că aceștia au multe astfel de sisteme.
Sky News mai scrie că Kuleba și-a exprimat dezamăgirea deschisă că aliații nu furnizează Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană. „Este imposibil de înțeles de ce aliații nu pot găsi baterii suplimentare pentru a le livra într-un loc unde se trag rachete balistice în fiecare zi”, a declarat Kuleba la ședința miniștrilor de Externe ai NATO la Bruxelles.
La rândul său, Stoltenberg a dat asigurări că Ucraina va deveni membră a NATO și că se lucrează în acest sens. El a subliniat, de asemenea, asistența militară oferită de NATO Ucrainei. În special, el a menționat că 99% din această asistență provine de la țările NATO. Secretarul general al NATO a mai menționat că aliații NATO discută un plan pentru a oferi un sprijin militar mai previzibil Ucrainei în anii următori. „Credem cu tărie că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să depindă mai puțin de ofertele voluntare pe termen scurt și mai mult de angajamentul pe termen lung al NATO”, a accentuat el.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com

Добавить комментарий