Personalităţile zilei: 15 octombrie

15 10 2022 IST 2

În ziua de 15 octombrie a anului 70 î.e.n. S-a născut poetul latin Virgiliu (Publius Vergilius Maro).  Publius Vergilius Maro (70-19 î.e.n.) este autor al epopeii în versuri „Aeneis” („Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor.

15 10 2022 IST 1

La 15 octombrie 1595 a început   Bătălia de la Giurgiu între armata lui  Mihai Viteazul şi cea turcă, care a durat până la 20 octombrie.  Ariergarda otomană a fost surprinsă şi zdrobită, iar robii luaţi de turci sunt eliberaţi. Bătălia de la Giurgiu a valorificat avantajul tactic obținut de oastea munteano-transilvană condusă de Mihai Viteazul în Bătălia de la Călugăreni. După un bombardament efectuat de artileria toscană cetatea Giurgiu a fost cucerită de aliații creștini.

La 15 octombrie 1833, la Florenţa a decedat Michał Kleofas Ogiński, compozitor polonez, teoretician muzical, scriitor politic, diplomat.  Ogiński (1765-1833) a fost unul dintre liderii revoltei Kościuszko. Din 1790  a fost ambasador al Rzeczipospolitei în Olanda, apoi din 1791 în Marea Britanie. În 1794 a participat la răscoala din Lituania, condusă de Kościuszko. Ulterior, a fost agent polonez la Constantinopol şi Paris. În 1810  s-a mutat la Sankt Petersburg și, devenind senator al Imperiului Rus,   s-a implicat activ în politică. Între anii 1810-1812 a fost om de încredere al lui Alexandru I.   În 1817 s-a mutat la Vilnius  și apoi, din motive de sănătate, în 1823 s-a mutat la Florenţa,  unde și-a trăit ultimii 10 ani din viață. Capodopera muzicală a sa este polonaia „Adio la patrie”. Această lucrare, creată în 1794, este pe bună dreptate considerată cea mai bună creație a lui Michael Kleofas Ogiński . Istoricii cred că compozitorul a scris o polonaie, plecând brusc din Rzeczpospolita în legătură cu suprimarea de către trupele rusești a insurecției Tadeusz Kosciuszko. Polina Ogiński (organ și vioară) exprimă cel mai bine starea de spirit a compozitorului, dorința sa pentru patrie. Simbolizează despărțirea cu țara, și în toate sensurile – ca o plecare pentru cordon și ca un rămas bun de la Rzeczpospolita, capturată de câștigători. Astăzi, în Polonia, această polonaie este considerată un simbol muzical. S-au făcut chiar propuneri pentru ea să devină imnul național.

15 10 2022 IST 3

La 15 octombrie 1918 fruntaşul unionist basarabean Pantelimon Halippa a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Pantelimon Halippa sau Pan Halippa (1883-1979) a fost publicist și om politic român basarabean, unul dintre cei mai importanți militanți pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia și pentru unirea acestei provincii cu România.

15 10 2022 IST 4

La 15 octombrie 1923, la Vijniţa (actualmente regiunea Cernăuţi) s-a născut Temistocle Virsta, pictor, sculptor şi arhitect. Părinţii săi au fost învăţători, tatăl preda limba greacă, poate de aceea le-a dat feciorilor săi nume greceşti. A învăţat să picteze la meşterii populari din localitate. După intrarea Armatei Roşii în nordul Bucovinei, familia Virsta s-a mutat la Bucureşti, unde Temistocle a început să studieze pictura. Şi-a continuat studiile la Paris, apoi la Academia de arte din Veneţia. În anii 60 a devenit un pictor cunoscut, autor al compoziţiilor abstracte-expresive, care se evidenţiau prin coloritul pronunţat.  A avut expoziţii personale la Paris, Berna, New York, Toronto şi în alte mari oraşe ale lumii.  Temistocle Virsta afirma: „Eu sunt francez, dar am rămas pentru totdeauna ucrainean”. După obţinerea de către Ucraina a independenţei şi-a vizitat de mai multe ori baştina. A sponsorizat Colegiul de artă din Vijniţa. A decedat Temistocle Virsta în 2017.

15 10 2022 IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий