Rusia consideră iresponsabile declarațiile Maiei Sandu despre necesitatea retragerii forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria

transnistria

Rusia consideră iresponsabile declarațiile președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre necesitatea retragerii forțelor de menținere a păcii din Transnistria și „este puțin probabil” să accepte o astfel de cerere. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Evropieska pravda cu  referire la RBC, notează Libertatea Cuvântului.

„Este dificil pentru mine să judec ce a vrut să spună doamna Sandu atunci când a declarat despre necesitatea retragerii trupelor ruseșeti de menținere a păcii.  Acest lucru nu contribuie la reglementare (trasnistreană n.r.). Este puțin probabil să putem accepta o astfel de cerere, care, recunoaștem,  este destul de iresponsabilă», a spus Lavrov, al cărui discurs a fost transmis de postul de televiziune Russia 24.

El a menționat că obiectivul pentru care se află trupele rusești de menținere a păcii în Transnistria este de a preveni „un nou conflict sângeros”. Lavrov a spus că armata rusă a oprit faza fierbinte a conflictului transnistrean și a păstrat-o de atunci în stare „înghețată, dar nu moartă”.

În plus, în Transnistria armata rusă păzește depozitele de muniții din satul Kolbasna, iar „încetarea controlului poate provoca incidentele periculoase”, a spus Lavrov.

De mențuionat că Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare. Sandu a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий