Schimbarea la Față a Domnului

img

La 19 august (stil vechi), creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, care are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IVlea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor. În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea. Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze.

Pe muntele Tabor, pe când Iisus se ruga, apostolii, moleşiţi de somn, tresar deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au avut parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.

În popor, această sărbătoare semnifică începutul toamnei. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare.

TRADIŢII ȘI SUPERSTIȚII

* Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată.

* În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, căci aşa va fi tot anul.

* De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.

* Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.

* Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.

* Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

* Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

* Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.

* Data de 15 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac.

* În popor se spune că, dacă în Postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi plină de ninsori.

Добавить комментарий