Și-a supraestimat perspectivele: Analiștii explică de ce Prigojin a renunțat la rebeliunea militară din Rusia

25 06 F 2

Rebeliunea lui Prigojin a demonstrat că forțele rusești nu aveau rezerve în multe zone din spate. A fost dificil pentru Kremlin să ofere un răspuns rapid și eficient la înaintarea Companiei militare private „Wagner”. În plus, surse rusești s-au grăbit deja să sublinieze că revolta lui „Wagner” nu a afectat forțele rusești din Ucraina, însă acțiunile wagnerienilor au demonstrat lipsa de rezerve a Rusiei în zonele din spate. Evgheni Prigojin și-a supraestimat perspectivele, a raportat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de TSN.

„Prigojin a perceput probabil termenul limită al Ministerului Apărării de a formaliza controlul asupra tuturor formațiunilor neregulate ca o amenințare existențială la adresa supraviețuirii sale politice (și, posibil, personale). Prin urmare, el a ales probabil să riște să-și folosească forțele pentru a schimba conducerea Ministerului Apărării, mai degrabă decât să piardă complet CMP „Wagner”, iar singura sa speranță reală de succes de durată a fost să obțină dezertări din partea Ministerului Apărării», se arată în raport.

Analiștii nu exclud că Prigojin ar fi putut plănui, de asemenea, să ia cu asalt sediul Statului Major sau personalul Ministerului Apărării. Acest lucru ar fi putut avea un impact tactic serios în Ucraina. „Cu toate acestea, rebeliunea lui Prigojin a demonstrat că forțele rusești nu aveau rezerve în multe zone din spate și aproape sigur ar fi deteriorat moralul personalului rus din Ucraina. Rebeliunea lui Prigojin a subminat și mai mult baza sa de sprijin existentă în cadrul comunității ultranaționaliste, al guvernului rus și în cadrul CMP „Wagner” însuși”, au adăugat experții.

Șeful CMP „Wagner”, Evgheni Prigojin, a declarat că mercenarii săi au trecut frontiera de stat rusă și au început să intre pe teritoriul regiunii Rostov pe Don după ce soldații ruși au deschis focuri de armă mortale asupra wagnerienilor. Prigojin a confiscat instalații militare din Rostov și Voronej. Cu toate acestea, la 200 de kilometri depărtare, el s-a răzgândit în privința mersului la Moscova pentru a nu vărsa sânge rusesc. Înainte de aceasta, Prigojin a purtat discuții cu Aleksandr Lukașenko, care l-ar fi convins să oprească marșul său spre Moscova. Purtătorul de cuvânt al dictatorului rus Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Evgheni Prigojin nu va mai locui în Rusia, ci se va muta în Belarus.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий