Ucraina: Limba ucraineană devine obligatorie în domeniul serviciilor

limba

Taras Kremin, împuternicit pentru protecția limbii de stat, a  anunțat că  începând cu 16 ianuarie 2021 utilizarea limbii ucrainene  va fi obligatorie în toate sferele serviciilor.

„Conform articolului 30 din Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, toți furnizorii de servicii, indiferent de proprietate, sunt obligați să deservească clienții și să furnizeze informații despre bunuri și servicii în limba de stat. Într-un supermarket sau magazin online, într-o cafenea, instituție bancară, benzinărie, farmacie sau bibliotecă, oriunde vă aflați – serviciile trebuie prestate  în limba  ucraineană”, scrie pe Facebook ombudsmanul lingvistic, Taras Kremin, notează Libertatea Cuvântului.

Taras Kremin a menționat că numai la cererea clientului serviciile pot fi efectuate în altă limbă.

Amintim că Legea  „Cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare în Ucraina în luna iulie 2019, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate.

Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine.

Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale.

Limba de stat este obligatorie în domeniul educaţiei, a relaţiilor de muncă, în sfera medicală şi a prestărilor de servicii, precum şi în publicitate.

Site-urile şi ziarele trebui să aibă şi o versiune în limba ucraineană sau cel puţin 50% din conţinut să fie în limba ucraineană. Producătorii şi distribuitorii de film şi TV vor trebui să se asigure că 90% din conţinutul lor video este în limba ucraineană. De asemenea, editurile vor trebui să aibă cel puţin 50% din conţinut în limba naţională. Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfaţă în ucraineană, aceasta deşi lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Această lege nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat” — răspunderea penală.

De menționat că la 6 decembrie 2019, Comisia de la Veneția a   făcut publice concluziile cu privire la legea lingvistică din Ucraina. Conform documentului, legea nu stabilește un echilibru adecvat între limba ucraineană și limbile minoritare. Comisia a solicitat autorităților ucrainene să amâne punerea în aplicare a legii lingvistice până la adoptarea legii minorităților naționale.

Trebuie remarcat faptul că,  Ungaria și o serie de alte țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul minorităților naționale din Ucraina. Potrivit Budapestei, documentul încalcă drepturile etnicilor maghiari care trăiesc în regiunea Transcarpatică.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий