Casa Albă a condamnat atacul masiv cu rachete al Rusiei asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene

Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat marți: „Statele Unite condamnă cu fermitate ultimele atacuri rusești cu rachete împotriva Ucrainei, care par să fi lovit clădiri de locuit din Kiev și alte obiective din întreaga țară”.  Jake Sullivan a adăugat: Casa Albă a observat că tirurile cu rachete au avut loc în timpul întâlnirii liderilor G-20 din Bali, unde aceștia discută „probleme care sunt esențiale pentru viețile și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume”. Și tocmai în acest moment „Rusia amenință din nou această viață și distruge infrastructura critică a Ucrainei”, a subliniat Sullivan. Potrivit lui, aceste lovituri cu rachete rusești „nu vor face decât să sporească îngrijorările G-20 cu privire la efectele destabilizatoare ale războiului lui Putin”.

Sullivan a reafirmat solidaritatea Statelor Unite și a aliaților săi cu Ucraina și fidelitatea față de promisiunile lor de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse, inclusiv a atacurilor aeriene. „Gândurile noastre sunt la poporul ucrainean curajos care continuă să dea dovadă de rezistență și curaj în apărarea suveranității și democrației. Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor continua să ofere Ucrainei tot ce are nevoie pentru autoapărare, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană. Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a accentuat Sullivan.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a spus că, în timp ce Kievul a demonstrat că este „gata pentru diplomație”, Rusia răspunde cu mai multe bombardamente. Dar atacurile, în opinia sa, „nu vor încălca voința Ucrainei” și că solidaritatea SUA cu Ucraina rămâne de neclintită. „Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a demonstrat din nou capacitățile de lider, arătând clar că este pregătit pentru diplomație pentru sfârșitul just al războiului început de Rusia. Răspunsul Rusiei a fost un alt val de rachete. Aceste atacuri nu vor rupe voința Ucrainei – vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a subliniat Blinken pe Twitter.

James Cleverly, ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, a făcut o declarație în sprijinul Ucrainei și a condamnat acțiunile Federației Ruse. „Loviturile violente cu rachete asupra orașelor ucrainene de astăzi arată doar slăbiciunea lui Putin. Putin va pierde pe câmpul de luptă și – așa cum am văzut astăzi la G20 – și diplomatic”, a scris Cleverly pe Twitter, adăugând că Putin trebuie să piardă.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut apel la liderii G-20 să „stea de partea poporului, nu al criminalilor de război” și a spus că se așteaptă la o „reacție bazată pe principii” de la summit. „Rusia trage cu rachete aducătoare de moarte asupra orașelor pașnice ucrainene, distruge blocuri de locuit și infrastructura energetică. Aștept reacția de principiu a summit-ului G20. Și vă rugăm să evitați „apelurile către ambele părți”. Luați partea oamenilor, nu a criminalilor de război”, a îndemnat Kuleba pe contul său de Twitter.

Presa mondială, citând oficiali ucraineni, a comunicat că aproximativ o sută de rachete au fost lansate în toată Ucraina marți, cel mai masiv atac de la începutul lunii trecute, când Moscova și-a intensificat strategia de a lovi infrastructura critică înaintea înghețurilor de iarnă. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, într-o adresare video postată pe rețeaua Telegram, a spus că majoritatea loviturilor au fost asupra sistemelor energetice ale țării. După cum au afirmat reprezentanții orașelor ucrainene și ai companiilor energetice, întreruperile de curent de urgență vor avea loc în toată Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий