10 septembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

10 09 Ф 1

La 10 septembrie, stil nou, în Biserica Ortodoxă sunt cinstite Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora. Cele trei Mucenițe au fost surori. Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311). Aceste trei surori s-au retras într-un loc izolat pentru a-și dedica viața lui Iisus Hristos. Prin trăirea lor sfântă, au fost înzestrate cu harul de a realiza minuni, aducând vindecare credincioșilor care sufereau diverse necazuri. Conducătorul orașului, numit Fronton, a aflat despre faptele lor și le-a chemat pentru a fi judecate. Aflând despre planurile lui de a le căsători cu nobili, în ciuda refuzului lor, Minodora a fost chinuită până la moarte. În schimb, Mitrodora și Nimfodora au fost închise în temniță. După trecerea Minodorei în neființă, Fronton le-a cerut să jertfească idolilor, dar cele două surori au rămas ferm ancorate în credința lor în Hristos. Când au văzut trupul fără suflare al Minodorei, Mitrodora și Nimfodora au devenit și mai hotărâte în credința lor și nu au renunțat. Din cauza acestui lucru, au fost și ele ucise. După moartea lor, cerul a trimis un foc care a adus pedeapsa lui Fronton și a celor care i-au ajutat în torturarea lor.

În această zi este cinstit și Sfântul Petru, episcop de Niceea. El a apărat credinţa ortodoxa în vremea luptei iconoclaste din timpul domniei împăratului Leon Isaurul (813-820). A mărturisit şi suferit pentru credinţa sa, şi a murit în anul 823. De la Sfântul Teodor Studitul s-au păstrat opt scrisori către sfântul episcop Petru, scrise între anii 816-823.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 10 septembrie este cinstit Sfântul Cuvios Moise Etiopianul. El era de neam etiopian și a fost inițial slujitorul unui politician. Din cauza nedreptăților sale, a fost alungat. Cel care va rămâne cunoscut drept Sfântul Moise Etiopianul s-a alăturat unei cete de tâlhari și cu timpul a ajuns conducătorul acesteia. Aici Moise Etiopianul își va plânge păcatele săvârșite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate și pofte ispititoare. Atât de aprinsă a fost lupta să cu acești demoni, încât le-a spus fraților săi: „Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupești, încât puțin de n-am căzut din făgăduință monahicească”. După șase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele și gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul. Sfântul Moise Etiopianul a fost sfințit preot la bătrânețe. El și-a prevăzut atât ceasul, cât și felul morții. Într-o zi Sfântul Moise Etiopianul le-a zis ucenicilor lui să fugă că să-și scape viețile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioși. Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, că să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, și se cuvine că acum să-și ia plata pentru relele lui, după cuvântul: „Toți cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Așadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu șase frați care nu au voit să îl lase singur, și au venit tâlhării și i-au ucis pe toți șapte. Așa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la vârsta de 75 de ani.

În calendarul popular, pentru această zi există următoarele semne ale timpului: dacă la 10 septembrie a fost furtună, întreaga lună va fi ploioasă și caldă. Dacă până la această dată cinci zile n-a fost ploaie, gerurile vor veni târziu. Dacă dimineața ceața se menține deasupra apei, e semn de vreme frumoasă, iar dacă se ridică în sus va fi vreme posomorâtă și ploioasă. Dacă frunzele de pe tei au început să se îngălbenească, va fi recoltă bogată de cereale. Norii plutesc repede și în înaltul cerului, va fi vreme caldă și însorită.

Este important să știm că în prezent clima s-a schimbat foarte mult și nu toate semnele timpului din vechime sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий