18 august în calendarul bisericesc și în cel popular

18 08 F 1

La 18 august, stil nou, este sărbătorit Sfântul Ioan de la Rila. Sfântul Ioan de Rila   a fost ocrotitorul poporului bulgar și s-a numărat printre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. El a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar, dar și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Sfântul Ioan de Rila s-a născut în anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa). Ioan de Rila a trăit în aceeași perioadă cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, dar și cu fiul celui din urma, Tarul Petru I. Inițial a fost pastor, iar când a împlinit vârsta de 25 de ani a început să-și trăiască viața în singurătate și rugându-se Domnului. Sfântul Ioan de Rila a stat în pustietate în mai multe locuri, înainte de a se decide să plece în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstit Sfântul Evsignie. El era de neam antiohian şi cu rânduiala ostaş. El a fost ca ostaş sub împăraţii Romei Diocleţian şi Maximian, la Constanţiu Chlor, la marele Constantin şi la fiii lui. Sfântul Evsignie a fost împreună vorbitor cu Sfântul Mucenic Vasilisc şi scriitor al pătimirii lui, pe vremea împărăţiei lui Maximian. Când i s-a tăiat capul Sfântului Vasilisc, Sfântul Evsignie şi alţi credincioşi care erau acolo s-au învrednicit de au văzut mulţimea sfinţilor îngeri, luând sufletul mucenicului şi înălţându-l la cer. De asemenea, au văzut şi pe Domnul nostru Iisus Hristos stând în cer şi primind sufletul pătimitorului. Iar pe vremea împărăţiei lui Constantin, când era cu el în ceată, au văzut împreună crucea cea închipuită cu stele şi bine se îmbărbăta nevoindu-se asupra potrivnicilor, fiind înarmat cu puterea Sfintei Cruci. Petrecând el în ostăşie 60 de ani, a lăsat rânduiala ostăşească pe vremea împărăţiei lui Constanţiu, fiul lui Constantin, de vreme ce îmbătrânise. Întorcându-se în patria sa, Antiohia, vieţuia după Dumnezeu în rugăciune şi în postiri. A început a lăuda credinţa lui Constantin, spunând de la început, cum a văzut crucea pe cer şi cum, cu puterea ei, a biruit pe potrivnici şi, lepădând închinăciunea idolilor, s-a dăruit lui Hristos. Nu numai el singur s-a luminat cu credinţa şi cu Sfântul Botez, dar şi pe toată lumea a luminat. Sfântul Evsignie, aducând multe laude marelui Constantin, ocăra pe Iulian, depărtatul de Dumnezeu, pentru păgânătatea lui, şi-l batjocorea cu cuvinte defăimătoare. Iulian, nesuferind să audă aceste cuvinte, a poruncit să-i taie capul ostaşului lui Hristos. Astfel s-a jertfit pentru Hristos, ca un mucenic, Sfântul Evsignie, având vârsta de 110 ani.

Semnele timpului din această zi arată și cum va fi prima lună de iarnă. Cum e starea vremii în această zi, așa va fi și luna decembrie. De tună, recolta de cereale va fi mică, iar dacă după ploaie apare curcubeul, e semn de belșug. Dacă în râu apa e cu spumă, peste o zi va ploua. Dacă păianjenul stă în mijlocul mrejii, e a vreme caldă și cu cer senin. Dacă insectele nu zboară, în curând va ploua.

Deoarece în natură au avut loc mari schimbări climatice, unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий