22 octombrie în calendarul bisericesc și în cel popular

22 10 F 1

La 22 octombrie pe stil nou creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Averchie,  cel întocmai cu Apostolii. Sfântul Ierarh Averchie, cel întocmai cu Apostolii, a fost episcop în Ierapolis pe vremea împăratului Marcu Aureliu (161-180), pe când zeul Apolo era cinstit de către păgânii din acel oraș.  Într-o noapte, Averchie a distrus toate statuile care împodobeau templul zeului. Deși era urât de păgâni pentru fapta sa, el a avut curajul să iasă și să propovăduiască pe Mântuitorul Iisus Hristos. Prin tămăduirea minunată a trei tineri a reușit să potolească mânia multor păgâni și să boteze cinci sute dintre ei. Episcopul Averchie a mai vindecat la Roma pe Lucilia, fiica împăratului Marcu Aureliu, care era logodită cu Lucius Verus. Din Roma, Averchie a călătorit în Siria, Antiohia, Apamia și în celelalte orașe din jurul lor. Trecând Eufratul, a mers în Bisericile din Nisibe și Mesopotamia. Întorcându-se în episcopia sa din Ieropolis, a trecut cu pace la Domnul în anul 167, pe când avea 72 de ani.

După calendarul bisericesc pe stil vechi este prăznuit Sfântul Apostol Iacob. El a fost fiul lui Alfeu și unul din Cei Doisprezece Apostoli. El era fratele sfântului evanghelist Matei. Iacob a propovăduit în Palestina și în Egipt. El a fost numit de credincioșii de acolo „dumnezeiască sămânță”.  Când Iacob a auzit cuvintele Domnului, a mărturisit minunile Sale. Astfel, după Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii Iacob, Alfeu și Andrei Cel Întâi-Chemat au făcut călătorii misionare prin Iudeea, Edessa, Gaza și Eleuteropolis, propovăduind Evanghelia. Aceștia au vindecat orice fel de boală, aducându-i pe mulți spre mântuire. Sfântul Iacob și-a încheiat munca apostolească mucenicește în orașul egiptean Ostrachina, unde a fost omorât de păgâni.

Semnele din bătrâni arată că, dacă de pe vişini nu s-au scuturat toate frunzele, timpul se va încălzi. Ploaia din această zi este semn că zăpada va cădea devreme. Dacă luna pe cer a fost acoperită cu nori, vara va fi secetoasă. Dacă dimineață e ceață, se va încălzi. De a nins pentru prima dată în această zi, iarna va veni peste 40 de zile. Ploaia torențială prevestește vreme ploioasă până la sfârșitul lunii.

Unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale, fiindcă în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий