600 zile de război. Cum s-au răsfrânt ele asupra situației din regiunea Cernăuți?  

17 10 Ф 1

Ucraina și întregul popor ucrainean se opun agresiunii rusești de 600 de zile. În pofida faptului că regiunea Cernăuți este situată departe de linia frontului, locuitorii ei depun zilnic eforturi mari pentru a-i ajuta pe apărătorii noștri să lupte împotriva inamicului, scrie C4.

Încă din primele zile ale invaziei la scară largă, mii de persoane strămutate în interiorul țării au sosit în Bucovina, căutând protecție împotriva bombardamentelor inamice. Potrivit datelor din februarie 2023, în regiunea Cernăuți erau înregistrate 88.619 persoane strămutate intern, inclusiv 28.645 de copii. Cel mai mare număr de persoane strămutate, potrivit Administrației Militare Regionale, au sosit din Kiev – 17.555 de persoane (20%), din regiunea Harkiv — 14.502 persoane (16%) și din regiunea Donețk — 12.658 de persoane (14%).  În total, de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse, regiunea Cernăuți a găzduit 108.801 persoane strămutate, inclusiv 36.006 copii.

Potrivit mișcării „Cesno”, în martie 2023, în Cernăuți locuiesc 44.266 de persoane strămutate intern. Astfel, Cernăuți a devenit al zecelea oraș din Ucraina în ceea ce privește numărul de persoane strămutate intern înregistrate.

Începând cu 24 februarie 2022, în regiunea Cernăuți a fost declarată alarmă antiaeriană de 379 de ori. Aceasta înseamnă 443 de ore de pericol potențial. Cea mai lungă alertă aeriană din Bucovina a fost în noaptea de 14 martie 2022. Aceasta a durat 5 ore și 22 de minute. Cea mai frecventă alertă a fost în ziua de marți.

În regiunea Cernăuți s-a anunțat în repetate rânduri despre pericolul bombardării cu rachete și drone de atac rusești. Până în prezent, Bucovina nu a suferit lovituri directe din partea obuzelor inamice, dar fragmente ale lor au provocat multe probleme. La 25 mai 2023, Ruslan Zaparaniuk, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, a declarat că forțele de apărare antiaeriană au doborât o dronă inamică deasupra regiunii Cernăuți. Ulterior s-a aflat că aceasta se afla în raionul Nistru. Ca urmare a doborârii dronei Shahed, au fost avariate clădiri rezidențiale și linii electrice. În același timp, n-au existat victime în urma atacului.

De asemenea, merită să-i menționăm pe cei care apără în fiecare zi pacea a milioane de ucraineni pe linia frontului. Mii de bucovineni s-au alăturat Forțelor Armate încă de la începutul marelui război și acum opun rezistență inamicului.  Din păcate, nu toți apărătorii sunt în viață, dar Bucovina își va aminti întotdeauna de faptele lor eroice.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий