7 septembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

7 09 Ф 1

La 7 septembrie, stil nou,  este cinstit Sfântul Mucenic Sozont. Sfântul Sozont s-a născut în Licaonia, Asia Mică, în timpul domniei lui Diocletian (284-305). A fost păstor de oi și a fost chemat să-și dea viața ca martir pentru Hristos, într-o vedenie. În vremea sa, la Pompeiopolis, în Cilicia, exista un idol din aur și argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea în care se afla acest idol, i-a rupt mâna, a făcut-o bucăți și a împărțit acele bucăți săracilor. Pentru a preveni arestarea nedreaptă a nevinovaților, Sozont s-a predat magistratului, mărturisindu-i că este creștin și că el a tăiat mâna idolului. După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost aruncat în foc, unde sufletul său a plecat în mâinile lui Dumnezeu.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este  sărbătorită Aducerea Moaştelor Sfântului Apostol Bartolomeu, unul din cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. El a fost prezent în cetățile din Siria și Asia de Sus, spunând cuvântul Domnului, alături de Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia. După ceva vreme, cuvintele sfinte ale acestuia au ajuns în Arabia, Persia, India și apoi in Armenia, locul în care acesta avea să își dea ultima suflare. În acea zonă, Sfântul Bartolomeu a suferit bătăi, temniţă, loviri cu pietre, după care a mers în cetatea Ierapole propovăduia pe Hristos-Domnul. Acolo acesta a vindecat un bărbat ce nu vedea, după care acesta a început să facă mai multe biserici, însă minunile sale nu au mai putut realiza atunci când a fost prins în Armenia.  A fost prins după ce a salvat-o pe fiica împăratului, după care a fost chinuit şi răstignit cu capul în jos, după care păgânii i-au tăiat capul. Credincioșii ce știau de toate minunile sale au așezat trupul Sfântul Bartolomeu într-o raclă de plumb, loc în care minunile nu se opreau, însă cei ce nu credeau în Dumnezeu au aruncat racla cu trupul acestuia. Trupul sfânt a ajuns până la urmă în insula Lipari din Italia, unde Episcopul Agaton a luat-o şi a aşezat-o cu cinste în biserică, urmând ca în timpul luptei iconoclaste, racla Sfântului Apostol Bartolomeu a fost dusă în cetatea Benevento.

În vechime oamenii se orientau după asemenea semne ale timpului: dacă păsările stau în copaci, în curând va ploua; dacă frunzele la această dată n-au început să cadă, iarna va fi târzie și caldă; de sunt multe ciuperci, iarna va fi lungă, iar primăvara – târzie. Dacă plouă după amiază, vremea ploioasă va dura mai mult timp.

Unele semne ale timpului nu mai sunt actuale, deoarece în natură au avut loc mari schimbări climatice.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий