8 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

8 10 2022 F 1

La 8 octombrie, stil nou, creștinii ortodocşi o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Pelaghia. Sfânta Cuvioasă Pelaghia a trăit în secolul al V-lea. A fost înzestrată de Dumnezeu cu o frumusețe trupească nemaivăzută. Înainte de a se converti la creștinism, se numea Margareta. Se spune că ea și-a folosit frumusețea spre desfrânare.  Pelaghia s-a convertit la creștinism, pocăindu-se pentru păcatele ei, datorită episcopului Non din Iliopoli. Acesta a botezat-o și i-a dat numele de Pelaghia, iar mai apoi a încredințat-o preacuvioasei diaconițe Romana să o povățuiască pe calea cea bună.

După calendarul pe stil vechi este cinstit Sfântul Serghie de Radonej.  El este unul dintre cei mai iubiți sfinți ruși. Este considerat drept unul dintre sfinții prin care Dumnezeu a renăscut monahismul isihast rus. S-a născut la 3 mai 1313 și s-a stins din viață la 25 septembrie 1391. A fost un făcător de minuni şi vraci, de aceea, în tradiţia populară, această zi este considerată ca fiind favorabilă pentru tratament, proceduri medicale şi testări. Se mai spune că femeile care nasc în această zi nu cunosc chinurile facerii. Gospodinele în această zi puneau la murat varza.

După ziua Sfântului Serghie, la patru săptămâni, începe iarna. Semnele timpului arată că dacă iarba este umedă, dar n-a plouat, vremea nu se va încălzi. Dacă până la această dată au căzut frunzele de pe vişin, iarna va fi timpurie. Dacă până la această dată a căzut prima zăpadă, iarna va fi timpurie şi geroasă, iar vara următoare – bogată în recoltă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий