A fost descoperită activitatea care vă va ajuta să trăiţi 100 de ani

334405

Oamenii de știință olandezi au analizat modul de viață al centenarilor din diferite părți ale lumii și au găsit că toți au ceva în comun.

Oamenii de știință au identificat cinci zone pe planetă, unde procentul persoanelor care au trecut de 100 de ani  este deosebit de ridicat în comparație cu statisticile medii; acestea sunt insula Okinawa în Japonia, Nicoya în Costa Rica, Ikaria în Grecia, Loma Linda în California, SUA și insula Sardinia în Italia.

Analizând modul de viață al persoanelor în vârsta din aceste regiuni, cercetătorii au descoperit câteva trăsături comune, atât în obiceiurile lor personale și sociale, precum și un hobby deosebit de răspândit: aproape toți oamenii care au trecut pragul vârșei de 90 de ani iubeau foarte mult grădinăritul și și-au dedicat o mulțime de timp acestei activități.

Mai multe experimente atestă că o activitate fizică moderată și expunerea la aer proaspăt ar reprezenta o garanţie de longevitate, iar grădinăritul îndeplinește cât se poate de bine ambele criterii. Mai mult ca atât, înșiși respondenţii au recunoscut că îngrijirea plantelor reprezintă pentru ei o sursă puternică de bună dispoziţie, iar munca de rutină în grădină nu-i plictiseşte nicicând.

Oamenii de ştiinţă australieni susțin constatările colegilor lor europeni: potrivit estimărilor acestora, bărbații și femeile cu vârsta de peste șaizeci de ani, care au grija în mod regulat de grădină înregistrează un risc cu 36 la sută mai mic de a dezvolta demența în comparație cu persoanele de aceeași vârstă, nepredispuse la grijă de flori, arbuști și copaci.

Lasă un răspuns