„Am pierdut bătălia!” Strigăt de disperare din regiunea Odesa

romania-752x420

Am pierdut bătălia. Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani. Declarația aparține fondatorului Asociației Național-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, și vine în contextul în care în Ucraina s-a decis introducerea predării obligatorii în limba ucraineană, în majoritatea școlilor românești din sudul Basarabiei, scrie infoprut.ro.

„Cu prea mare supărare vă informez, că în majoritatea covârșitoare a școlilor/claselor românești din Sudul Basarabiei de la 1 septembrie 2020 se vor introduce cotele obligatorii de predare în limba ucraineană. În regiunile Transcarpatia și Cernăuți acest proces va începe din 2023… Statul ucrainean se va alege cu o jumătate de milion de români asimilați în doar câțiva ani”, avertizează Anatol Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acesta amintește că a discutat acum câțiva ani cu diverși înalți demnitari ai statului român despre situația grea în care se află românii din Ucraina și riscul de a fi asimilate școlile românești.

„Complotul tacit bilateral a reușit. Atât Kievul, cât și Bucureștiul au făcut-o când pe chiorul, când pe mutul, când pe surdul, când pe mortu-n păpușoi!!!…Am pierdut bătălia. Și nu voi exagera, dacă m-aș referi la bătăliile cu ambele state, de care depinde soarta comunităților istorice românești din Ucraina”, a mai adăugat fondatorulul asociației.

În final, Popescu spune că unul dintre vinovații ucrainizării galopante a școlilor românești din ultimii ani este Poroșenko, fostul președintel al Ucrainei.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий