Ambasadorul Ungariei la Kiev, convocat de MAE ucrainean

авлопрвапдав

Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a declarat că orice acuzații conform cărora comunitatea maghiară din Ucraina ar fi fost „intimidată” sunt speculații nefondate.

La data de 1 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe din Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Ungariei în Ucraina, Istvan Iidarto, pentru a discuta situația creată în urma perchizițiilor efectuate de Serviciul de Securitate la sediul Societății Maghiarilor din Transcarpatia,  informează serviciul de presă al MAE ucrainean, notează Libertatea Cuvântului.

„Orice acuzații potrivit cărora există presupuse intimidări ale comunității maghiare sau ale unei părți a acesteia din Ucraina, sunt speculații nefondate. În Ucraina, ca stat de drept, se aplică principiul responsabilității individuale și nu cel al responsabilității colective», a spus ministrul.

Kuleba l-a informat pe diplomatul maghiar că acțiunile de investigație ale ofițerilor de aplicare a legii din regiunea Transcarpatia împotriva anumitor cetățeni ai Ucrainei sunt de competența Serviciului de Securitate  și în niciun caz nu sunt  îndreptate împotriva minorității naționale maghiare.

Ministrul ucrainean de Externe a solicitat părții ungare să evite acțiunile și declarațiile care nu reflectă realitatea și să nu creeze tensiuni distructive în relațiile ucraineano-ungare.

De asemenea, Kuleba a calificat drept inacceptabilă situația în care cetățenii Ucrainei, deputați în comunităților teritoriale unite, intonează imnul național al oricărui alt stat, inclusiv al Ungariei.

Amintim că la data de 1 decembrie a devenit cunoscut faptul că în regiunea Transcarpatia angajații Serviciului de Securitate au verificat informațiile cu privire la posibilele acțiuni ilegale ale deputaților din comunitatea teritorială Siurtivsk, care în timpul jurământul de învestire pentru mandatele de deputaţi au intonat imnul național al Ungariei.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий