Andrzej Duda și Petro Poroșenko au comemorat separat masacrele de la Volyni

im578x383-398ed20-300

Preşedintele polonez Andrzej Duda a comemorat duminică în vestul Ucrainei masacrele comise de  Armata Insurecțională Ucraineană împotriva polonezilor la Volyni, în timp ce șeful statului ucrainean Petro Poroşenko s-a deplasat în Polonia pentru a saluta memoria ucrainenilor ucişi drept represalii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.

Comemorarea în mod separat constituie o nouă ilustrare a tensiunilor dintre Ucraina și Polonia referitoare la istoria lor dureroasă.

Andrzej Duda a mers la Luţk, pentru a asista la o slujbă religioasă în memoria victimelor masacrelor de la Volyni în timpul cărora circa 100.000 de polonezi au fost ucişi între 1943 şi 1945 de către militanţi ai Armatei insurecţionale ucrainene (UPA).

Petro Poroşenko s-a deplasat în partea poloneză, la o distanţă de 125 de km, în satul Sahryn, pentru a inaugura un monument în memoria celor 20.000 de ucraineni ucişi de către partizani polonezi.

Nu este prevăzut ca cei doi şefi de stat să se întâlnească şi cei doi au făcut cunoscut că nici unul dintre ei nu şi-a invitat omologul în ţara sa.

Preşedintele Duda a fost invitat în Ucraina de către episcopul de Luţk, potrivit Varşoviei, în timp ce Petro Poroşenko a fost invitat în Polonia de către comunitatea ucraineană, conform Kievului.

Media ucrainene, citând surse anonime, au relatat că Varşovia a refuzat o propunere din partea Ucrainei de a comemora împreună masacrele de la Volînia.

Polonia îi reproşează Ucrainei că nu a condamnat în mod explicit masacrele. Parlamentul polonez le-a calificat drept „genocid” într-o rezoluţie din 2016.

În opinia istoricilor ucraineni, riposta poloneză justifică punerea pe acelaşi plan a actelor comise de către cele două părţi, şi de aici absenţa scuzelor din partea Kievului. Preşedintele Petro Poroşenko a pronunţat de mai multe ori fraza „Iertăm şi cerem iertare„ şi a depus în iunie 2016 la Varşovia o jerbă de flori în faţa monumentului victimelor poloneze de la Volyni

Добавить комментарий