Antony Blinken, viitorul şef al diplomaţiei americane, cu origini ucrainene

756061538798029_900x0_44e

Antony Blinken (58 de ani), nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat în viitorul guvern de la Washington (cea mai importantă funcţie din administraţia americană după preşedinte), provinde dintr-o  familie de evrei ucraineni din Kiev, scrie Libertatea Cuvântului cu referire la JewishNews.com.ua.

În timpul unui discurs public, Antony Blinken a vorbit despre rădăcinile sale evreiești. El a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat să obțină succese înalte, în special familiei sale. Tatăl său vitreg, Samuel Pisar, a supraviețuit Holocaustului și a fost și ambasador la  UNESCO. Bunicul lui Anthony Blinken, al cărui nume era Maurice Blinken, s-a născut la Kiev. A fost nevoit să se refugieze în SUA din cauza represiunilor împotriva evreilor. Maurice Blinken a devenit avocat și fondator al Institutului American Palestina. De remarcat faptul că Meir Blinken, străbunicul viitorului secretar de stat american, era tot originar din Kiev. Acesta era scriitor care și-a publicat lucrările în idiș.

Antony Blinken, este francofon şi pasionat de chitară, scrie presa internațională.   Blinken este consilierul lui Biden de multă vreme. Viitorul şef al diplomaţiei americane a fost adjunct al secretarului de stat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama. El s-a pronunţat uneori pentru intervenţii militare americane în numele drepturilor omului. Se presupune că sensibilitatea lui Blinken faţă de drepturile omului are legătură şi cu experienţa tatălui său vitreg, Samuel Pisar, unul din cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului, fost deţinut în lagărele naziste de la Auschwitz şi Dachau.

Viitorul secretar de stat a absolvit Universitatea Harvard spre sfârşitul anilor 1980 şi a practicat pentru scurt timp avocatura înainte să intre în politică. Blinken a ajuns pentru prima dată la Casa Albă în timpul administraţiei Bill Clinton, pentru care a devenit unul dintre principalii consilieri pe probleme de securitate internă.

După eşecul lui Hillary Clinton din 2016, când candidata Partidului Democrat a pierdut alegerile în faţa actualului preşedinte Donald Trump, Blinken a fondat WestExec Advisors, o firmă de consultanţă în geopolitică.

De menționat că preşedintele-ales al SUA, Joe Biden, l-a nominalizat pe Alejandro N. Mayorkas, un cubanez cu mamă româncă, pentru postul de secretar al Securităţii Interne. Mayorkas este prima persoană latino şi primul imigrant care va ocupa această poziţie. El este născut în Cuba, dintr-un tată cubanez şi mamă româncă, care a ales să plece în Cuba în timpul Holocaustului, potrivit The Jerusalem Post.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий