Aromele – mai puternice decât medicamentele

aromaterapija-pri-prostude-3

aromaterapija-pri-prostude-3Veşti bune din zona substanţelor aromate folosite pentru parfumatul locuinţei. Cercetătorii britanici au descoperit că ele ne schimbă atât starea emoţională prin miros, dar sunt chiar asimilate în doze neaşteptat de mari de către organism, influenţându-ne procesele fiziologice. De exemplu, dacă inhalăm timp de 30 de minute uleiul volatil de lavandă dispersat în încăpere, acesta va putea fi detectat în sângele nostru câteva ore după aceea. Micile particule de ulei, ajunse în contact cu mucoasa nazală, care este foarte puternic vascularizată, sunt imediat absorbite în circulaţia sanguină.
Aplicaţiile acestei descoperiri sunt uimitoare, inhalarea de uleiuri volatile integrale (nediluate şi nefracţionate) fiind mai eficientă, de multe ori, decât chiar administrarea internă a plantelor sau medicamentelor. Astfel, dacă vrem să adormim mai repede sau să uităm de tensiunile emoţionale, este mai eficient să mirosim uleiul de lavandă, decât să bem un ceai din această plantă sau chiar decât să luăm anumite medicamente somnifere. Dacă vrem să ne amplificăm memoria, vom mirosi ulei de rozmarin, iar dacă vrem să devenim mai atenţi şi concentraţi, vom mirosi ulei de mentă sau de lămâie. Uleiul de grepfruit şi de coajă de portocală dulce taie aproape instantaneu greaţa şi inapetenţa, în timp ce portocala amară scade pofta de mâncare şi ne îndeamnă la relaxare.
Există însă şi reversul medaliei: inhalarea de uleiuri aromatice contrafăcute, adică diluate şi amestecate cu substanţe de sinteză, produce la mulţi oameni senzaţii de greaţă, sufocare, dureri de cap. Acelaşi lucru se petrece şi cu mulţi dintre aromatizanţii sintetici, folosiţi în spray-urile odorizante, în detergenţii parfumaţi, în produsele cosmetice etc.
Atenţie: cumpăraţi uleiuri aromate curate, esenţiale, mai scumpe ca cele artificiale, dar cu efect.

Добавить комментарий