Banca Națională a Ucrainei: Gazprom va fi nevoit să efectueze tranzitul de gaze prin Ucraina

779242-1554461743-exclusiv-rl-gazprom-va-incepe-extractia-de-gaze-in-romania

Banca Națională a Ucrainei a anunțat că în 2020, după încheierea actualului contract de tranzit de gaze între Ucraina și Rusia, Gazprom va trebui să pompeze cel puțin 50 de miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina către Europa. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Băncii Naționale, Dmitri Sologub, în cadrul unei conferințe de presă.

Banca Națională a Ucrainei nu exclude că Rusia va opri tranzitul gazelor prin Ucraina, către Europa, însă consideră că o astfel de reziliere va fi temporară.

„Într-adevăr, poate exista un scenariu în care, pentru o anumită perioadă din 2020, Rusia poate opri tranzitul gazelor sale prin Ucraina … Deducem aceste lucruri din obligațiile contractuale pe care le are acum Gazprom. Având în vedere acești factori, pentru a-și îndeplini obligațiile, Gazprom va trebui să pompeze cel puțin 50 de miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina”, a declarat Sologub.

În același timp, Banca Națională a Ucrainei a remarcat că suspendarea temporară a tranzitului de gaz rusesc nu ar trebui să afecteze economia Ucrainei.

La 19 septembrie 2019, la Bruxelles a avut loc o nouă rundă de negocieri trilaterale privind tranzitul gazelor prin sistemul ucrainean de transport de gaze către Europa. Discuțiile s-au purtat cu participarea reprezentanților guvernului ucrainean și Naftogaz, guvernului rus și Gazprom, precum și a Comisiei Europene. În urma discuțiilor, Rusia a acceptat pentru prima dată încheierea unui acord de tranzit conform normelor europene. Negocierile au fost de acord să continue în octombrie 2019.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă este gata să încheie un nou contract de tranzit cu Ucraina în conformitate cu legislația europeană. Naftogaz a menționat însă că Putin a făcut o astfel de declarație, deoarece Rusia nu crede că Ucraina va reuși să introducă legislația europeană până la sfârșitul anului.

Добавить комментарий