BERD şi UE majorează de trei ori finanţarea pentru businessul mic şi mijlociu din Ucraina, Moldova și Georgia

image

BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) şi UE vor majora volumul de finanţare pentru susţinerea dezvoltării businessului mic şi mijlociu în Ucraina, Moldova și Georgia de trei ori – până la 1,15 mlrd euro. Acest lucru a fost anunţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, anunță Info-Market.

Potrivit unui comunicat BERD, circa 1,1 mlrd euro vor fi acordate de BERD sub formă de linie de creditare şi finanţare comercială pe programul EU4Business, iar 58,3 mil euro – de Uniunea Europeană sub formă de granturi.

Anterior era planificată finanţare pentru programul dat în sumă de 399,4 mil euro: pe linia BERD – 380 mil euro şi granturi UE – 19,4 mil euro. Astfel, volumul de finanţare a programului va creşte de aproape trei ori.

La conferinţa de nivel înalt de la Tbilisi, vicedirectorul general pentru politici de vecinătate şi negocieri extinse ale Comisiei Europene, Katarina Maternova a spus că, UE este bucuroasă să anunţe despre extinderea programului său de succes pentru accesul la finanţarea pentru susţinerea reformelor, importante pentru funcţionarea zone de comerţ liber, aprofundat cu cuprinzător cu UE (DCFTA).

Potrivit ei, linia de creditare EU4Business-EBRD va permite ÎMM din sectoare, cum ar fi producerea, comerţul cu amănuntul, agricultura şi industria alimentară, transport, servicii şi sănătate, să-şi îmbunătăţească producţia, să consolideze potenţialul de export şi să implementeze standarde şi norme tehnice ale UE.

Combinaţia dintre finanţarea BERD şi granturilor UE au devenit una ideală pentru necesităţile companiilor din Ucraina, Moldova și Georgia. Proiectele în cadrul liniei de creditare EU4Business-EBRD variază de la investiţii în utilaje pana la programe complicate, unde companiile au posibilităţi de a folosi asistenţa tehnică gratuită, acordată de grupuri de experţi internaţionali.

Добавить комментарий