Bilanțul exploziei din Beirut a ajuns la 100 de morți și  4.000 de răniți

hgjjk;l;

Explozia puternică, produsă în zona portului, a devastat marți seară Beirutul, capitala Libanului. Un bilanț provizoriu vorbește despre cel puțin 100 de morţi și 4.000 de răniți. Numărul victimelor poate crește, însă, în orele următoare, pentru că multe persoane sunt date dispărute, iar spitalele din Beirut sunt deja pline. Unda de șoc a zguduit întregul oraș, care arată acum că după război. Catastrofa a debutat cu un incendiu în apropierea portului, urmat de o deflagraţie care a ridicat un nor imens de fum.

Totul ar fi pornit de la peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, confiscate de pe o navă şi ţinute într-un depozit, în condiţii precare, de şase ani. Explozia a fost simţită ca un cutremur până la sute de kilometri depărtare. Chiar şi la Nicosia, capitala insulei Cipru, situată la 240 de kilometri distanţă.

Imaginile au ajuns pe internet și au înfiorat pe toată lumea. Pentru o secundă, s-au derulat parcă scene din timpul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, din 1945. Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi.

Unda de șoc care a urmat, de o forță înspăimântătoare, a distrus ferestrele clădirilor pe o rază de câţiva kilometri, a provocat prăbuşirea faţadelor şi a avariat numeroase autoturisme. Norul de fum și flacări, de forma unei ciuperci uriaşe, s-a înălţat la câteva zeci de metri în aer.

Pe străzile din Beirut, chiar şi la 10 kilometri distanţă de locul exploziei principale, s-a instalat haosul. Mii de persoane au fost rănite, dar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, pentru că mulţi oameni au rămas prinşi în zona deflagraţiei, iar echipele de salvare au lucrat toată noaptea.

Spitalele din capitala libaneză sunt copleşite de numărul mare de victime. Numeroși răniți au fost întorși din drum, pentru că medicii nu mai aveau unde să-i trateze.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

EDITORS NOTE: Graphic content / A helicopter puts out a fire at the scene of an explosion at the port of Lebanon's capital Beirut on August 4, 2020. (Photo by STR / AFP) (Photo by STR/AFP via Getty Images)

31170774

Добавить комментарий