Bill Clinton regretă că a contribuit la convingerea Ucrainei să renunţe la arma nucleară

(L-R) US Pres. Bill Clinton, Russian Pres. Yeltsin & Pres. Leonid Kravchuk of Ukraine signing nuclear disarmament agreement during Kremlin summit mtg.    (Photo by Diana Walker/Getty Images)

Fostul președinte american, Bill Clinton, într-un interviu pentru RTÉ, și-a regretat rolul de a convinge Ucraina să renunțe la armele nucleare în 1994.  El a sugerat că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi avut armă nucleară de reţinere.

„Mă simt implicat personal pentru că i-am făcut pe ucraineni să accepte renunţarea la armele lor nucleare. Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia nu ar fi făcut această cascadorie dacă Ucraina ar fi avut aceste arme”, a declarat Clinton.

În ianuarie 1994, domnul Clinton a semnat un acord tripartit cu președinții de atunci ai Rusiei, Boris Elțin, și ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, pentru a elimina arsenalul de arme nucleare strategice care a rămas pe pământul ucrainean după destrămarea Uniunii Sovietice. Mai târziu în acel an, Statele Unite au aderat și la un acord aferent care includea angajamentul Rusiei de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceste angajamente au fost încălcate în 2014, când Rusia a invadat și a anexat Crimeea și au fost distruse când ea a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei în 2022. „Știam că președintele Putin nu a susținut acordul încheiat de președintele Elțin cu privire la neamestec în granițele teritoriale ale Ucrainei – un acord pe care l-a încheiat pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare. Ucrainenilor le era frică să renunțe la ele pentru că au crezut că acesta este singurul care i-a protejat de Rusia expansionistă. Când i-a fost convenabil, președintele Putin a încălcat acel acord și a ocupat mai întâi Crimeea. Și mă simt teribil pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a recunoscut fostul preşedinte american. Bill Clinton a mai opinat: „Cred că ceea ce a făcut domnul Putin a fost foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina. Poate veni un moment în care guvernul ucrainean să creadă că poate încheia un acord de pace cu care el ar putea trăi, dar eu nu cred că noi ceilalți ar trebui să stăm într-o parte”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий