Budapesta cere misiune OSCE în Transcarpatia, după perchezițiile la Societatea Maghiarilor

osce

Ungaria a cerut OSCE să trimită o misiune în Transcarpatia, după perchezițiile efectuate  la un fond maghiar de caritate, anunță pe Pagina sa de Facebook ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, după conversația avută cu Gent Cakaj, ministru interimar de Externe al Albaniei, care deține Președinția în Exercițiu a OSCE în anul 2020.

„I-am cerut să trimită o misiune specială de monitorizare OSCE în Ucraina în regiunea Transcarpatică pentru a investiga abuzurile de ieri împotriva comunității maghiare», a scris Szijjarto.

El a menționat că observatorii ar trebui să afle despre evenimentele de marți și să contacteze cu reprezentanții maghiarilor din Transcarpatia.

Reamintim că Serviciul de Securitate din Ucraina (SSU) a efectuat  percheziții la unul din fondurile de carite din regiunea Transcarpatia pentru a verifica informațiile despre implicarea în activități care vizează încălcarea suveranității statului. Budapesta a reacționat imediat, convocând pentru explicații ambasadorul Ucrainei în Ungaria. Pe pagina sa de Facebook, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a postat un mesaj video intitulat „Vom proteja ungurii din Trancarpatia în toate forumurile internaționale”.  Peter Szijjarto  a declarat că acțiunile autorităților ucrainene sunt inadmisibile.

Amintim că în 2018 Ungaria a cerut OSCE să trimită o misiune în Transcarpatia, dupa ce în fereastra sediului Organizației din Ujgorod a Uniunii Maghiarilor a fost aruncat un „cocktail Molotov“.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий