Bulgaria critică Rusia privind o expoziţie pe tema eliberării Europei de Est de nazism

*** Local Caption ***

Bulgaria critică o expoziţie organizată de Ambasada rusă la Sofia pe tema «eliberării Europei de Est de nazism», afirmând că «baionetele armatei sovietice» au adus popoarelor din regiune «o jumătate de secol de represiune», informează Reuters, citează mediafax.ro.

Ministerul de Externe al Bulgariei a îndemnat misiunea diplomatică rusă la Sofia «să nu se poziţioneze în sprijinul unei teorii istorice dubioase» care consideră drept eliberare pătrunderea trupelor sovietice în ţară, în anul 1944.

Mai mult, MAE de la Sofia a transmis că poziţia Ambasadei ruse constituie o imixtiune în afacerile interne ale Bulgariei.

Ministerul a menţionat rolul critic al URSS în lupta împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, adăugând însă că Uniunea Sovietică a izolat ţările est-europene de restul continentului în timpul Războiului Rece.

«Baionetele armatei sovietice au adus popoarelor din Europa Centrală şi de Est o jumătate de secol de represiune, o reprimare a conştiinţei civile, o dezvoltare economică deformată şi o separare de ţările europene dezvoltate», afirmă autorităţile bulgare.

Expoziţia, intitulată «75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism», urmează să se deschidă pe data de 9 septembrie la Centrul rus de cultură şi informare din Sofia.

În urma unei lovituri de stat ce a avut loc pe date de 9 septembrie 1944, la o zi după intrarea Armatei Roşii în Bulgaria, ţara a intrat în orbita Uniunii Sovietice, fiind unul dintre cei mai obedienţi sateliţi ai Moscovei, până la înlăturarea regimului comunist, în 1989.

În ciuda acestei reacţii critice, Bulgaria are în general relaţii amicale cu Rusia, principalul său furnizor de energie.

Добавить комментарий