Câmpul de lalele din Mamaivţi fascinează zilnic mii de turişti

1430139459_dscf0856

1430139459_dscf0856O privelişte tipică pentru Olanda, în perioada primăverii, cea a câmpurilor întinse cultivate cu lalele multicolore poate fi găsită la Mamaivţi, raionul Chiţmani. Spectacolul oferit de florile galbene, roşii sau roz copleşeşte mulţimea de vizitatori. Cele 70 de soiuri olandeze de lalele se întind frumos pe un teren de 1 hectar.
Domnul Oleksandr Stratiiciuk este proprietarul câmpului de lalele. Potrivit lui, pasiunea pentru aceste flori a adus-o din Olanda, unde s-a aflat la câştig timp de opt ani.
„Am îndrăgit florile pe vremea când eram în Olanda. Muncind la o întreprindere am decis să cultiv şi eu aceste flori când voi reveni acasă. Dar nu a fost chiar aşa de simplu. Am muncit 8 ani pentru a planta primul câmp de flori. Am lucrat mult pentru a cumpăra 17 soiuri diferite de bulbi de lalele. Acasă am început să le plantez în ghivece, apoi în jurul casei. Este o muncă grea, dar care se îmbină cu mult romantism. Eu vreau să dăruiesc oamenilor bucurie, iar una din visele mele e de a planta un câmp de lalele sub forma personajelor din poveşti”, spune O. Stratiiciuk.
Câmpul de lalele de la Mamaivţi este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai frumoase peisaje ale Bucovinei. Şi nu e de mirare că deja al doilea an consecutiv agenţiile de turism din Ucraina au inclus în itinerariile turistice şi minunea de la Mamaivţi. În spatele acestui peisaj frumos se ascunde şi o muncă asiduă, la care se adaugă şi cheltuieli costisitoare.
„Investesc 100 mii de grivne anual, începând de la plantarea bulbilor toamna şi terminând cu colectarea lor în iunie. Este o muncă grea, dar care îţi aduce multă lumină şi bucurie, mai ales când aceste lalele înfloresc, pentru că simt că înfloresc şi eu împreună cu aceste flori”, explică O. Stratiiciuk.
P.S. Lalelele au fost intens cultivate în Imperiul Otoman, în secolul al XVI-lea, fiind florile preferate ale sultanului Soliman I (1494-1566). Două secole mai târziu, lalelele dă­deau numele unei ere din timpul Imperiului Otoman: “Epoca lalelelor” este legată de numele sultanului Ahmed al III-lea. Olanda este, în prezent, unul dintre principalii furnizori de lalele, sub formă de bulbi sau flori, la nivel mondial.

Добавить комментарий