CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 23 IANUARIE

Ștefan cel Mare_Lupta de la Cătlăbuga

La 23 ianuarie  anul 1465  începe bătălia de cucerire a cetății Chilia de către domnul Moldovei, Ștefan cel Mare. Bătălia s-a încheiat cu victoria oștirii moldave la 25 ianuarie.

Cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunării, era apărat de o puternică garnizoană ungară. Documentele istorice atestă că în 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea a cedat administrarea cetății Chilia, lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, pentru că acesta îl ajutase la recâștigarea domniei, iar din acel an 1448 și până în 1465, cetatea a fost apărată de către armata maghiară. Numai că odată cu venirea la conducere a lui Ştefan cel Mare, Moldova s-a străduit să redobândească Chilia, cetate ce-i aparținea de drept. Cucerirea cetății s-a realizat în cea de-a doua campanie militară inițiată de Ștefan în acea zonă, după ce o primă încercare realizată în anul 1462 se soldase cu un eșec, domnitorul fiind rănit la gleznă în acea campanie. De data aceasta, evenimentul se va încadra într-o campania reuşită în care va mai fi cucerită şi Cetatea Albă, o altă cetate cu un mare rol strategic, pe care Ștefan a considerat-o vitală pentru acțiunile lui de apărare a țării. După două zile de asediu puternic, la 25 ianuarie 1465, Ștefan cucerește cetatea Chiliei, iar în vederea eventualelor riposte ale otomanilor care și ei erau interesați de această cetate, face importante pregătiri de apărare, punând la conducerea cetăţii pe pârcălabul Isaia, cumnatul sau.

23 1 IS 4

Importanţa Chiliei şi a Cetăţii Albe pentru Imperiul Otoman este apreciată de un contemporan, care atribuie sultanului următoarele cuvinte: „Atâta vreme cât Chilia şi Cetatea Albă le ţin şi le stăpânesc valahii, iar ungurii Belgradul sârbesc, noi nu putem avea nici o biruinţă”.

Pentru a obţine iertarea sultanului, Ştefan trimite daruri şi probabil este de acord cu creşterea tributului. Totuşi, deţinerea acestor importante centre maritime au atras armatele vecinilor, cărora marele domn le-a rezistat.

23 1 IS 2

Pentru îmbunătățirea sistemului de apărare, în vara lui 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari și 17.000 de ajutoare.

Cucerirea Chiliei şi administrarea ei de către oştenii lui Ştefan cel Mare, au întărit pentru o vreme sistemul de fortificaţii al Moldovei pe direcţia cea mai ameninţată de armatele otomane. Turcii vor reuşi totuşi să cucerească această cetate după opt luni de asediu, în iulie 1484, ea urmând a fi stăpânită de otomani până în 1812, când odată cu cedarea Basarabiei către Imperiul Ţarist, va avea loc şi cedarea acestei importante cetăţi de la malul Dunării.

23 1 IS 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий