Câte voturi ar acumula partidul lui Zelenski în cazul unor anticipate

cdb08c6103acaf14c53d602e97a4947c

Un sondaj privind intenția de vot a ucrainenilor la parlamentare arată că 90% dintre cetăţeni ar participa la alegeri legislative anticipate.

Astfel, potrivit agenţiei Rating, 43,8% dintre cei chestionaţi ar vota partidul „Servitorul Poporului”, formaţiunea politică neparlamentară care l-a susţinut pe Volodimir Zelenski în alegerile prezidenţiale. Partidul pro-rus „Platforma Opoziţiei – Pentru Viaţă” ar fi votată de 10,5% din electorat, „Blocul lui Petro Poroşenko – Solidaritatea” ar fi susţinut la alegeri de 8,8% din ucraineni, iar partidul „Batkivşcina” al ex-premierului Iulia Timoşenko ar fi votat de 7,3% dintre respondenţi. Pe locul cinci în sondaj se află partidul „Forţă şi Onoare” (5,1%), urmat de noul partid neparlamentar Holos, al solistului Sviatoslav Vakarciuk (4,6%), Partidul Radical (3,3%) şi formaţiunea pro-rusă „Blocul Opoziţiei” (3,2%), notează Rador.

Amintim că noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marţi seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme și de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul urmează să se reunească în şedință extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către preşedintele Zelenski. Noul preşedinte şi-a motivat decizia de a semna decretul de dizolvare a Radei Supreme susţinând că „şeful statului are dreptul să dizolve parlamentul dacă, în termen de o lună, deputaţii nu reuşesc să formeze o coaliţie majoritară”. De altfel, Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susţinut la ceremonia de învestire a sa în funcţia de preşedinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor.

Marţi, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. „Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%” – a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.

Lasă un răspuns