Ce face Ungaria pentru maghiarii din Ucraina

Screenshot_4

Guvernul Ungariei alocă în anul 2019 o asistență financiară în valoare de 1,4 miliarde forinți (5 milioane $) pentru susținerea cadrelor didactice care lucrează în instituțiile publice de învățământ din Transcarpatia, precum și a celor care contribuie la realizarea procesului educațional în limba maghiară. În Transcarpatia al patrulea an consecutiv funcționează Fondul de caritate „Centrul pentru Dezvoltarea Economică a Transcarpatiei» Ede Yegan». Președintele fondului este Vasyl Brenzovyci, liderul Partidului Maghiarilor din Ucraina (KMKS) și deputat în Rada Supremă din partea Blocului lui Petro Poroșenko. Fondul respectiv este finanțat direct de guvernul Ungariei, care doar în anul 2018 a alocat aproximativ 100 milioane de euro. Asistența financiară a fost acordată exclusiv locuitorilor din regiune care vorbesc limba maghiară. În special, aproximativ o mie de antreprenori de etnie maghiară au beneficiat anul trecut de asistență financiară de până la 10 mii de euro.

Ungaria finanțează şi proiecte umanitare în regiunea Transcarpatia. În luna martie 2019 Secretariatul pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei a anunțat alocarea sumei de 500 milioane de forinţi (1,58 milioane de euro) localităţilor înfrăţite şi proiectelor destinate tinerilor şi cercetaşilor, derulate în Ungaria, dar şi în teritoriile locuite de maghiari, în afara ţării, inclusiv pentru maghiarii din Transcarpatia. De menționat că guvernul ungar a decis în 2015 introducerea pachetului social destinat maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, din cauza crizei economice și sociale care a apărut în 2014 și care ar avea un impact extrem de negativ asupra comunităţii maghiare din Transcarpatia. În cadrul pachetului social există o măsură prin care profesorii, educatorii şi personalul auxiliar de la grădiniţele şi şcolile cu predare în limba maghiară, respectiv profesorii care predau în limba maghiară la şcolile vocaţionale, de arte şi muzică, beneficiază de un aport la salariu. Sunt sprijiniţi, totodată, jurnaliştii şi personalul care lucrează în presa scrisă sau electronică de limbă maghiară, personalul care îşi desfăşoară munca în limba maghiară în cadrul diverselor operatori culturali, biblioteci, respectiv actorii, interpreţii, etc. În cadrul programului se oferă sprijin pentru masa copiilor de la grădiniţă şi elevilor din clasele primare, respectiv membrilor clerului care ţin slujbe în limba maghiară, profesorilor de religie. Suma alocată a crescut de la an la an. În 2015 bugetul a fost de 791 milioane forinţi, în 2016 – 931 milioane de forinţi, în 2017 – 1,2 miliarde de forinţi, iar în anul 2018 – 1,37 miliarde de forinţi. Pentru anul 2019 este prevăzut un buget de 1,4 miliarde de forinţi, sumă ce va fi mărită la 3 miliarde de forinţi, anunța secretarul de stat maghiar responsabil de politicile naţionale, Árpád János Potápi.

De remarcat că în regiunea Transcarpatia din Ucraina locuiesc circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populaţia regiunii). În zonă funcționează 71 de școli cu predarea în limba maghiară, unde învață aproximativ 16 mii de elevi. În cadrul Universității Naționale din Ujgorod funcționează o Facultate Umanitară de Științe Naturale, un Institut Științifico-Didactic Maghiaro-Ucrainean și un Centru de Ungarologie cu predarea în limba maghiară. În plus, în localitatea Beregovo funcționează Institutul Maghiar din Transcarpatia „Ferenț Rakoți al II-lea”. Ungaria asigură finanțarea integrală în regiunea Transcarpatia pentru apariția mai multor ziare, reviste, redacții TV în limba maghiară, precum și finanțarea așezămintelor culturale maghiare.

Добавить комментарий