Cifre dramatice despre jurnalişti

896481

Potrivit unui raport UNESCO, la fiecare 5 zile un jurnalist îşi pierde viaţa ca urmare a activităţii sale. Raportul a fost dat publicităţii cu ocazia Zilei internaţionale pentru încetarea impunităţii pentru crime jurnaliştilor.

Potrivit UNESCO, în perioada 2006-2016 au fost ucişi cel puţin 827 de jurnalişti, dintre care 115 anul trecut. De altfel, anul 2015 este al doilea cel mai nefast an din ultimul deceniu, potrivit cifrelor, informează Agerpres. Agenţia ONU arată că 90% dintre aceste crime au rămas nerezolvate. Raportul nu include numeroasele cazuri în care jurnaliştii au fost abuzaţi, răpiţi, torturaţi sau intimidaţi. Din cei 213 jurnalişti ucişi între 2014 şi 2015, 78 au fost omorâţi în state arabe, potrivit cifrelor UNESCO, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnalişti. Cifre sumbre s-au înregistrat şi în America Latină şi în Caraibe — 53 decese, Asia — 34, Africa — 27 şi în Europa Centrală şi de Est — 12 decese. Aproape jumătate dintre jurnaliştii din sfera online ucişi în ultimii doi ani erau reporteri de pagină web şi bloggeri care transmiteau despre conflictul în Siria, în ultimii 25 de ani în Ucraina au fost ucişi 65 de jurnalişti. Pavlo Şeremet este ultimul jurnalist ucrainean, care a fost asasinat în circumstanţe suspecte. în majoritatea cazurilor criminalii şi cei care au comandat crimele aşa şi nu au ajuns pe banca acuzaţilor.

Potrivit unui raport al Organizaţiei internaţionale Mapping Media Freedom, Ucraina se află pe locul trei în Top-ul ţărilor cu cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor jurnaliştilor. Doar în al treilea semestru al anului 2016 au fost înregistrate 44 de astfel de cazuri. Pe primul loc se află Turcia — cu 144 de cazuri şi pe locul doi, Rusia — cu 58 de cazuri.

Добавить комментарий