Cine împarte, parte-şi face! Cum vor fi împărțiți banii din Bugetul pe 2018

52d5744c09ae5

Proiectul Bugetului de stat pe 2018, elaborat de Guvern și prezentat pentru examinare în Rada Supremă, prevede mai multe înlesniri și avantaje pentru înalții demnitari ai statului. Această opinie a fost exprimată de către preşedintele Comitetului economiștilor din Ucraina, Andrii Novak.

„În acest proiect de Buget costurile de întreținere a Administrației Prezidențiale au crescut cu 35%, a Radei Supreme – cu 40% și Cabinetului de Miniștri – de 2,5 ori. Totodată, salariul minim a fost majorat cu 15%, adică de la 3.200 la 3.723 grivne. În schimb, datoria statului este planificată să crească suplimentar cu 231 miliarde grivne și va constitui 85% din PIB-ul țării. Toate majorările, anunțate cu multă pompă, se vor realiza pe contul creșterii acestei datorii. Iar această datorie va fi plătită tot din buzunarul plătitorilor de impozite, spune Andrii Novak. În plus, în proiectul de Buget nu e prevăzută nici o descentralizare. „Trebuie să dăm mai mulți bani regiunilor. 80% din impozite sunt direcționate direct către Bugetul central al țării și doar 20% rămân în bugetele locale. Prin urmare, Bugetul este hiper-centralizat, iar Guvernul Groisman nu se deosebește de cel precedent. În consecință, în toată țara vor fi închise mai multe instituții de învățământ, știință, cultură, sport sau medicină. Împuterniciri au fost, dar bani nu”, a precizat economistul.

La 15 septembrie, Cabinetul de Miniștri a prezentat Parlamentului proiectul Bugetului de stat pe 2018 unde sunt prevăzute venituri de 877 miliarde de grivne și cheltuieli de 941,1 miliarde grivne. Deficitul bugetar va ajunge la 2,4% din produsul intern brut (PIB). Proiectul de Buget prevede în anul următor o creștere economică de până la 3%, iar inflația va constitui 7%. Cele mai mari cheltuieli sunt prevăzute pentru domeniul Apărării. Armata va primi circa 6% din PIB, adică aproximativ 165 miliarde grivne. Pentru Ministerul de Interne vor fi alocate 63 miliarde grivne, Serviciul de Securitate – 7,6 miliarde grivne, Procuratura Generală – 6,7 miliarde grivne. Pentru Sistemul de Ocrotire a Sănătății sunt prevăzute 113 miliarde, iar pentru Învățământ vor fi alocate 217,5 miliarde grivne. De asemenea, pentru acordarea subvențiilor la utilități pentru cetățeni sunt prevăzute 55 miliarde grivne.

Добавить комментарий