Comisar european: Ucraina trebuie să îndeplinească recomandările Comisiei venețiene

original

Comisarul UE pentru politica europeană a vecinătății și extinderii, Oliver Vargey, a amintit că Ucraina trebuie să îndeplinească recomandările Comisiei venețiene și să introducă schimbări în Legea privind protecția limbii de stat. O astfel de declarație a fost făcută într-o conferință de presă de la Bruxelles, în rezultatul ședinței Consiliului asociației Ucraina-UE. „De asemenea, am convenit asupra necesității asigurării stimei față de drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale”, a mai spus Oliver Vargey. „În acest context am menționat pașii Ucrainei în vederea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția și am schițat necesitatea implementării depline a acestor recomandări”, a adăugat Comisarul european.

Vă amintim că în decembrie Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a difuzat concluziile referitoare la legea ucraineană „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, în care se subliniază că legea vizată nu respectă echilibrul între protecția limbii ucrainene și garantarea drepturilor limbilor minorităților naționale. Apărând și susținând  anumite principii ale legii în vigoare, Comisia de la Veneția a recomandat să fie revăzute normele care aplică diferențieri în drepturile a trei grupuri de limbi, în afară de cea ucraineană – limbile popoarelor băștinașe, limbile oficiale ale UE și alte limbi.

Împuternicitul pentru apărarea limbii de stat, Teteana Monahova, a declarat că Ucraina va implementa o parte a recomandărilor Comisiei de la Veneția referitoare la legea lingvistică și a adăugat că în prezent se elaborează legea privind minoritățile naționale, unde toate recomandările vor fi examinate.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Lasă un răspuns