Comunitatea ucraineană din România a sărbătorit 204 ani de la nașterea Poetului Național Taras Șevcenko

DSC_0089

Comunitatea ucraineană din România, dar și oaspeți din Ucraina s-au întâlnit sâmbătă, 9 iunie 2018, la Botoșani, pentru a sărbători împlinirea a 204 ani de la naşterea Poetului Naţional – Taras Şevcenko, considerat a fi pentru poporul ucrainean ceea ce este Mihai Eminescu pentru poporul român.

Evenimentul a avut loc la Complexul Belvedere din Bulevardul Mihai Eminescu și a fost organizat de Organizația Județeană Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România, reprezentată de profesorii Victor Semciuc și Paul Bilocopetiuc. Au participat ucraineni din județele Maramureș, Iași, Botoșani, precum și invitați din Ucraina, respectiv orașul Hliboca reprezentat de primarul orașului Grigori Vanzureac, Volocineții Vechi reprezentați de primarul Petro Ostaficiuc și comuna Stercea reprezentată de primarul Natalia Budăi. La ceremonial au luat parte mai mulți botoşăneni, admiratori ai culturii, a tradițiilor populare și a vieții spirituale ucrainene. Programul a fost unul plin de culoare şi muzică, dar și de mesaje menite să consolideze prietenia și colaborarea dintre cele două popoare. Evenimentul a fost moderat de inspectorul școlar Paul Bilocopetiuc, care a transmis în alocuțiunea sa gânduri bune de conviețuire pașnică și sprijin reciproc.

Cei prezenţi au putut admira reprezentaţiile artistice ale ansamblului artistic „Krevlenka” din Repedea (Maramureș), ale ansamblului „Veșevenka” din Volocineții Vechi, ale grupului vocal „Verbâcenka„ din Stercea, precum și evoluția fanfarei „Florile Bucovinei” din Cândești, județul Botoșani.

În cadrul evenimentului au putut fi admirate picturile reprezentative ale poetului. Au fost expuse și lucrări ale pictorului Alexandr Kozak din Cernăuti, care și-a prezentat palmaresul artistic, notează Gazeta de Botoșani.

Lasă un răspuns