Conflict funciar la Vancicăuţi

lucrari-agricole

Locuitorii din această localitate sunt indignați de faptul că propriul lor pământ este repartizat unor persoane străine.

În data de 3 mai a.c., Consiliul sătesc Vancicăuți, raionul Noua Suliță, a hotărât să repartizeze unor persoane necunoscute 15 parcele de pământ câte 2 hectare fiecare (în total, 30 de hectare), fără înștiințarea și aprobarea de către locuitorii satului.

După cele spuse, se presupune că loturile de pământ (preț de vânzare minim estimat la 750 mii grivne) au fost repartizate unor participanți la acțiunile militare din Donbas, cu reședința în orașele Cernăuți și Hotin. Cu toate acestea, putem constata că procedura de repartizare este cu totul lipsită de transparență, deoarece documentul adoptat încă nu fusese publicat pe portalul Consiliului local.

Până la crearea Gospodăriei agricole colective „Calea Leninistă”, pământurile arabile „dăruite de deputați” au aparținut locuitorilor satului, adică băștinașilor. În anul 1947, ogoarele au fost confiscate „pe vecie” de autorități. În anul 1995 a intrat în vigoare dispoziția Președintelui Ucrainei de atunci, despre împroprietărirea cetățenilor cu pământ. Certificatul de proprietate asupra parcelelor de teren (aproximativ 2 hectare) au primit cei care au muncit în gospodăria colectivă, sau pensionarii care au activat în această organizație. Ca urmare, printre cei care au obținut un certificat de proprietate s-au numărat și câțiva locuitori ai regiunii Herson (pentru muncă pe timp de vară), dar nu și ceilalți săteni expropriați în 1947.

În urma unui acord, de la fiecare proprietar al certificatului s-au luat în medie câte 50 de ari, pentru crearea imașurilor (în total, circa 300 hectare). Pământul rămas (mai puțin de 2 hectare) era împărțit în două parcele: „pământ fertil” și „pământ nefertil”, pe diferite câmpuri. Suprafața parcelelor depindea de calitatea solului. În decursul anilor 2000, „Certificatul de proprietate” a fost înlocuit cu „Actul de stat, care asigură dreptul la lotul de pământ”.

În perioada respectivă locuitorii satului din diferite motive vindeau animalele și plecau peste hotare în căutarea unui loc de muncă decent.

Astfel, imașurile satului – proprietate comunală, au devenit pământ arabil și în anul 2019, o parte din ele au fost repartizate de către autoritățile locale, fără acordul Comunității teritoriale, chipurile unor veterani ai ATO, care nici măcar nu locuiesc la Vancicăuți sau cel puțin în raionul Noua Suliță.

În plus, trebuie de remarcat faptul că demnitarii au încălcat legislația Ucrainei, deoarece textul documentului, care trebuia să fie publicat în curs de zece zile după adoptare, adică nu mai târziu de data 14 mai 2019, încă nu a apărut pe portalul Consiliului sătesc Vancicăuți: http://gromady.cv.ua/ns/rada/154/news). Inițiativa Consiliului sătesc ne duce cu gândul la faptul că procedura este lipsită de transparență și provoacă pagube mari satului Vancicăuți. Mai mult decât atât, apare un precedent periculos care poate duce la „dăruirea” a celor circa 190 hectare de pământ arabil, încă rămase în proprietatea comunală. Nu este deloc normal ceea ce s-a făcut. Pe primul loc trebuie să fie interesul sătenilor.

Prin intermediul ziarului „Libertatea Cuvântului” ne exprimăm un total dezacord cu decizia adoptată de consilierii săteşti și primarul Marian Calancea, care poate fi percepută ca o acțiune împotriva intereselor satului.

Un grup de cetățeni îngrijorați de soarta satului Vancicăuți

Screenshot_2

Добавить комментарий