Corupție la nivel înalt. Doi funcționari de stat, cercetați penal pentru delapidare de fonduri

38533033_403

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei și directorul Departamentului de Achiziții Publice și Aprovizionare cu Resurse Materiale au fost reținuți de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei și procurorii anticorupție, pentru deturnare de fonduri publice în mărime de 149 de milioane grivne (echivalent a 5,7 milioane de dolari) în procesul de achiziționare a combustibilului pentru armată, anunță Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, citat de realitatea.

Potrivit BNAU, investigația a început în anul 2016, atunci când Comitetul pentru Licitații Competitive a organizat un concurs deschis pentru achiziționarea de combustibil lichid. Ca urmare a tranzacțiilor din 26 aprilie 2016, Comitetul a aprobat 14 loturi pentru plata ofertelor de la unul dintre ofertanți ca fiind cele mai profitabile din punct de vedere economic. În perioada 13-18 mai 2016, între Ministerul Apărării și câștigătorul licitației au fost semnate 14 contracte privind furnizarea de combustibil pentru mașini speciale, în detrimentul bugetului de stat al Ucrainei, pentru o sumă totală de peste 1 miliard de grivne.

Ancheta preliminară a arătat că în perioada iunie-august 2016, în lipsa unor temeiuri legale pentru modificarea contractelor de cumpărare a combustibilului, clientul și furnizorul, au încheiat o serie de contracte suplimentare, prin care prețul pe unitate de mărfuri a crescut în mod nejustificat în medie cu 16% decât prețul inițial. Ca urmare, în contul furnizorului în mod nejustificat și ilegal, din fondurile bugetare au fost transferate 149 339 milioane grivne.

Ministerul Apărării a confirmat că se desfăşoară o anchetă în privința unuia dintre miniştrii adjuncţi. Cazul este investigat de Biroul naţional anticorupţie al Ucrainei, creat în 2014, în cadrul reformelor la care s-a angajat Kievul de a elimina corupţia şi a moderniza economia ţării în schimbul asistenţei internaţionale.

Lasă un răspuns