Cum au votat parlamentarii ucraineni din Bucovina pentru redenumirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei)

1545308657_verhovna_rada_51114

În ședința din 20 decembrie, Rada Supremă de la Kiev a adoptat cu majoritate de voturi proiectul de lege nr. 5309 care obligă Biserica Ortodoxă (Patriarhia Moscovei) să indice în denumirea sa afilierea la Biserica Ortodoxă Rusă.

Decizia a fost susținută de 240 de deputați din 226 de voturi necesare.

Din cei 14 parlamentari ucraineni rezidenți sau originari din regiunea Cernăuți, s-au opus proiectului de lege – Myhailo Papiev și Ivan Myrnyi (Blocul de Opoziție). Oksana Prodan, Maria Matios și Viktor Koroli (Blocul lui Poroșenko) – nu au fost prezenți în sala de sesiuni. Au votat în favoarea legii – Ivan Rybak, Grigore Timiș, Bogdan Onufryk, Vladislav Sevriukov, Serghii Rudyk (Blocul lui Poroșenko), Mukola Fedoruk, Maksym Burbak, Myhailo Gavryliuk, Oleksandr Drozdyk (Frontul Popular).

Reprezentanții B.O.U (Patriarhia Moscovei) consideră că adoptarea documentului este o decizie exclusiv populistă, care este dificil de pus în aplicare. Noua lege ar putea forța de exemplu schimbarea numelui bisericii din Ucraina actuala denumire Biserica Ortodoxă Ucraineană în „Biserica Ortodoxă Rusească din Ucraina”.

Unii dintre autorii proiectului adoptat, parlamentarul Seghii Vysoțkii, a declarat că organizația religioasă trebuie să fie redenumită în cursul unei anumite perioade definite de lege. În caz contrar, autoritățile competente îi vor retrage statutul juridic.

Lasă un răspuns