Cum pot fi apărate interesele comunităţilor teritoriale?

_04-13__

Autoadministrarea locală şi activitatea organelor ei în condiţiile reformei administrative în Ucraina, apărarea intereselor comunităţilor teritoriale sunt chestiuni foarte actuale, iar actualii şi viitorii funcţionari ar trebui să cunoască părerile specialiştilor în domeniul dat.

De aceea, tradiţionalele „lecturi municipale „Anton Kohanovski”, organizate de Consiliul Orăşenesc Cernăuţi, în colaborare cu Centrul regional de reciclare şi perfecţionare a cadrelor organelor puterii de stat, Catedra de politologie şi administrare de stat a Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, au fost consacrate tematicii respective. Această conferinţă internaţională s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Orăşenesc, cu participarea reprezentanţilor din Belarus, Moldova, Polonia şi România. Participanţii la conferinţă urmau să propună instrumente noi pentru realizarea intereselor comunităţii teritoriale. De altfel, faţă de ele au manifestat interes şi oameni de ştiinţă din alte ţări, invitaţi la conferinţă.

Camelia Ignatescu, decanul Facultăţii de drept şi ştiinţe ale administrării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (România): — Mi se pare foarte interesant ca toate autorităţile publice să asculte şi să înţeleagă ceea ce se întâmplă atât în Ucraina, cât şi în celelalte ţări participante. A fost şi o inspiraţie pentru noi. Ne-am propus ca la anul viitor să încercăm să facem şi noi la Primăria din Suceava o astfel de conferinţă, la care, desigur, îi vom invita pe colegii noştri de aici, pentru ca să ajungem la scopul pe care îl are administraţia publică — de a-i asigura un grad de confort cetăţeanului.

Liliana Pascariu, conferenţiar la aceeaşi facultate: — Ideea centrală a temei pe care am adus-o astăzi la Cernăuţi se bazează practic pe un paralelism între modelul românesc, modelul european şi un posibil model pentru Ucraina de „bună guvernare”.

Добавить комментарий