Curtea Penală Internaţională de la Haga consideră suficiente dovezile crimelor de război ale Rusiei în Ucraina

1409276351_ukraine-russia-politics-crisis-68452951

Curtea Penală Internaţională de la Haga consideră sficiente dovezile crimelor de război ale Rusiei împotriva Ucrainei, furnizate de autorităţile de la Kiev, a declarat, la Haga, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, potrivit „Interfax-Ucraina” citată de paginaderusia.ro

„Ieri, în biroul procurorului CPI am examinat dovezile care atestă că, în timpul evenimentelor de la Ilovaisk, Federaţia Rusă a introdus forţele sale armate regulate în spatele trupelor ucrainene, încălcând acordul privind „coridorul verde” pentru retragerea armatei noastre, care era în inferioritate numerică de circa 18 ori, şi a deghizat tehnică să militară cu însemne ucrainene”, – a spus Luţenko.

De asemenea, procurorul general a declarat că partea ucraineană a furnizat dovezi ale unor execuţii extrajudiciare, torturi, răpiri, execuţii pe loc.

„Toate acestea se încadrează în definiţia crimelor de război şi crime împotriva umanităţii. Dovezile noastre sunt considerate foarte grave. De acum încolo vor continuă procedurile formale ale CPI şi Biroului Procurorului General. Ele pot dura mult timp …” – a spus oficialul ucrainean.

„Noi am evidențiat necesitatea de a lua în considerare rolul ministrului rus al apărării, a celor 18 generali şi doi amiralii şi unei serii de oficiali ai armatei ruse, care, potrivit investigaţiei noastre, sunt implicat în declanşarea războiului pe teritoriul Ucrainei, încălcarea acordurilor de la Geneva, fapte care au condus la crime de război şi crime împotriva umanităţii”, – a adăugat el.

Lasă un răspuns