Deputații Consiliului Orășenesc Cernăuți se pronunță împotriva modificării legii lingvistice din Ucraina

unnamed

În cadrul sesiunii ordinare de joi  deputații Consiliului  Orășenesc Cernăuți au adoptat un Apel către conducerea statului împotriva revizuirii legislației lingvistice. Deputatul  Viktor Savciuk a inclus pe ordinea de zi a sesiunii examinarea unui Apel către Rada Supremă, președintele Ucrainei și Guvern  în care se solicită  „stoparea  atacurilor asupra bazelor  națiunii ucrainene și a statalității”, notează Libertatea Cuvântului.

„Societatea ucraineană este profund indignată de intențiile oficialilor de rang înalt de a distruge bazele statalității ucrainene. Aceste încercări includ intenții declarate public de a limita utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat în sfera publică”, se spune în  Apelul votat de 23 de deputați locali.

„Încercarea de a limita utilizarea limbii ucrainene reprezintă un sabotaj politic împotriva Ucrainei. Suntem convinși că astfel de declarații distrug unitatea națiunii și reprezintă  o  încercare de divizare a ucrainenilor în clase diferite care duce la transformarea Ucrainei într-o colonie și provoacă un  conflict în societate”, se mai spune în adresarea deputaților cernăuțeni.

Reamintim că zilele trecute  președintele Radei Supreme, Dmytro Razumkov, a afirmat că Legea lingvistică trebuie modificată, dar în prezent partidul Slujitorul Poporului care formează majoritatea parlamentară,  nu are formulată o poziție unică în această privință.  Actuala Lege privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat nu ține cont de interesele tuturor cetățenilor Ucrainei, susținea Razumkov într-un interviu acordat Glavkom.ua.

„Această problemă există cu adevărat, iar noi până în prezent  nu am rezolvat-o. Foarte mulți oameni din țara noastră vorbesc limbi diferite și trebuie luate în considerare interesele tuturor. Evident, dacă eliminăm politica și politicienii din acest proces …”, a spus  Razumkov.

„Fracțiunea (Slujitorul Poporului n.r.) are puncte de vedere diferite pe marginea acestei chestiuni.   De la deputați care sunt prea radicali în apărarea limbii ucrainene, până la cei  care au o poziție diametral opusă. Dar cred că majoritatea deputaților vor respecta o poziție centristă, inclusiv în această chestiune,” – a menționat  Dmytro Razumkov.

De menționat că că pe 16 iulie 2019 în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcționarii limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean. Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.

Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți.

Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat” – răspunderea penală.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Lasă un răspuns