Descoperire periculoasă la o școală românească din Cernăuți

Screenshot_1

Descoperire șocantă în apropierea Școlii medii nr. 10 din suburbia Roșa a orașului Cernăuți. Lângă tomberoanele situate pe strada din fața instituției de învățământ, elevii au găsit două lăzi de lemn în care se aflau sticle cu substanță toxică. Pe sticlele fabricate în 1977 era scris „Atenție! Substanță toxică periculoasă pentru ochi”. Elevii au anunțat despre această descoperire cadrele didactice. Potrivit directorului Școlii medii nr. 10, dl Alexandru Rusnac, substanța toxică din sticle era destinată pentru a fi utilizată în timpul unui posibil atac chimic. „A fost o situație stresantă. Aceste substanțe toxice erau folosite în perioada sovietică. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Am alertat serviciile de rigoare, care au reacționat foarte operativ. Dacă această substanță ar fi ajuns pe mâna copiilor, consecințele puteau fi foarte triste”, ne-a declarat directorul şcolii, dl Alexandru Rusnac.

După ce au fost alertate, poliția și Serviciul pentru situaţii de urgență s-au deplasat la locul indicat și au ridicat lăzile cu substanțe chimice. În prezent se fac cercetări pentru a identifica proveniența lor. Oamenii locului spun că aceste cutii ar fi fost abandonate în plină stradă de către militari.

Reamintim că în ultimele săptămâni în Ucraina au fost înregistrate mai multe cazuri de spitalizare a elevilor din cauza intoxicării. Astfel de cazuri au avut loc la Cerkasy, Novomoskovsk, Mykolaiv și Pavlograd. Ultimul caz a avut loc marți la Harkiv, unde 37 de elevi au fost spitalizați de urgență în urma unei intoxicări cu gaz. Se presupune că un elev ar fi folosit în școală un spray cu gaz iritant. Lumea a intrat în panică. Unii susțin că șirul de intoxicații a elevilor în școli sunt un element al „războiului hibrid” împotriva Ucrainei, alții dau vina pe lipsa de responsabilitate a funcționarilor din domeniul învățământului.

Parlamentul a solicitat Cabinetului de Miniștri să înființeze un consiliu interdepartamental pentru a elabora mecanisme care să prevină astfel de cazuri. Premierul Volodymyr Groisman a ordonat luarea unor măsuri pentru prevenirea cazurilor de utilizare a sprayurilor cu gaze în școli. „Au devenit frecvente cazurile de utilizare a sprayurilor cu gaze. Poliția Națională și Serviciul de Securitate al Ucrainei investighează dacă există o legătură între aceste cazuri… Urmează să fie intensificată activitatea de informa- re în rândul copiilor în vederea inacceptabilității unor astfel de acțiuni”, a spus Premierul Volodymyr Groisman în timpul unei reuniuni de guvern.

Între timp, Ministerul Învățământului a anunțat că nu vor fi suspendate careurile dedica- te sărbătorii ultimului clopoțel, prevăzute pentru ziua de 25 mai. Acest lucru a fost anunțat de către viceministrul Învățământului, Volodymyr Kovtuneț. „Nu vom anula nimic. Este vorba de patru cazuri care au avut loc în diferite oraşe și din motive diferite”, a spus Kovtuneț. De asemenea, el a menționat că Ministerul Învățământului va intensifica măsurile de securitate în școli. În două cazuri s-a dovedit că este vorba de iresponsabilitatea elevilor care au introdus în școală sprayuri cu gaze toxice.

Lasă un răspuns