Devalorizarea grivnei şi scumpirea pâinii

213

213Se pare că cetăţenii noştri s-au deprins cu majorarea preţurilor, însă orice salt al lor se răsfrânge asupra cardiogramei. Oamenii reacţionează dureros, mai ales când este vorba de creşterea preţului la pâine şi la produsele de panificaţie, căci nimic nu e mai scump decât pâinea, caută să ne convingă o vorbă de duh a românului. Şi dacă s-a ajuns să fie majorat şi preţul la pâine, înasemnă că situaţia e rea de tot, miroase a criză profundă.
Consumatorii se arată a fi nemulţumiţi că iarăşi preţurile le vor goli pungile, iar producătorii de produse agricole nici nu ştiu ce să mai creadă – demult s-au dezamăgit în promisiunile goale de a se stabili o oarecare paritate a preţurilor.
Statisticile arată că în anul curent, în Ucraina s-a redus consumul de pâine cu 6 la sută. În schimb, a crescut consumul altor produse la fel de importante pentru raţia zilnică a omului. S-a comunicat că până la finele lui noiembrie preţul la pâine va creşte cu 10-15 la sută, deşi, nu cu mult înainte de aceasta, ministrul Politicii Agrare şi Alimentaţiei al Ucrainei, Oleksii Pavlenko, a dat asigurări că până la finele anului curent preţul la aşa-numita „pâine socială” nu va creşte. Pur şi simplu, nu sunt motive pentru aceasta, mai ales în Ucraina, ţară care deţine locul trei în lume la exportul cerealelor.
Într-adevăr, Ucraina produce de 2,5 ori mai multe produse agricole decât consumă. Deci, nicidecum majorarea preţului la pâine nu poate fi dictată de deficitul de cereale. El ţine direct de cursul grivnei. În pofida recoltei bogate, preţurile, totuşi, cresc, căci mai depinde şi de preţurile de export. Anul acesta Ucraina a exportat o cantitate mai mare de cereale decât în 2014, dar venitul obţinut este mai modest. Economiştii consideră că, dacă în Europa preţurile la cereale vor scădea, pâinea în ţara noastră nu va fi mai ieftină, căci, care producător agricol ar dori să lucreze în detrimentul său? Pe piaţa internă preţul la cereale va fi în creştere, deoarece cursul grivnei continuă să scadă.
Să nu uităm că asupra preţului la pâine influenţează şi agenţii energetici – gazul şi curentul electric, care în ultimul timp au crescut simţitor. Au fost indexate plăţile sociale, iar în ţara noastră aceasta duce imediat la majorarea preţurilor la produsele alimentare. În ultimul an salariile cetăţenilor noştri au fost majorate în medie cu 25 la sută, pe când preţurile la produsele alimentare au crescut de 4-5 ori.
Dar, să luăm şi partea inversă a medaliei. Specialiştii afirmă că în ramura de panificaţie continuă să acţioneze Hotărârea din anul 1996, care le permite organelor puterii locale să controleze rentabilitatea produselor de însemnătate socială. În practica din ultimii ani s-a interzis majorarea preţurilor la această categorie de produse. Şi care este rezultatul? Numai anul trecut 46 la sută din numărul brutăriilor au devenbit nerentabile. Rolul pozitiv al statului în chestiunea dată constă în asigurarea cu făină ieftină din Fondul agrar pentru coacerea pâinii sociale. În anul 2015 au fost suspendate acordurile la livrările făinii la preţuri fixate, iar livrările de făină în unele regiuni s-au redus considerabil. Pentru a îmbunătăţi situaţia în ramura dată este nevoie de anularea reglementării administrative. Ramura de panificaţie are nevoie de modernizare, de antrenarea investitorilor. Concurenţa pe piaţă este mare şi brutăriile nu vor pune preţuri nemotivate ca să piardă cumpărătorii.

Добавить комментарий