Din topul ştirilor

28 10 2020 LC TOP2

Instituţiile sanitare din Bucovina au primit un ajutor umanitar din partea Clinicii universitare UKSH din Germania. Paturi, mese, noptiere, stative pentru infuzii, alt inventar medical au fost aduse pe adresa Organizaţiei publice „Galife”. Ajutorul umanitar va fi distribuit Spitalului regional de psihiatrie şi Centrului cardiologic. După cum a comunicat directorul Departamentului de Ocrotire a Sănătăţii al ARS Cernăuţi, Oleg Ciornyi, regiunea noastră conlucrează cu Clinica UKSH în decurs de circa cinci ani. „Instituţia sanitară germană, în afară de faptul că ne acordă ajutor umanitar, practică şi schimb de experienţă între studenţi şi medici. Nu o dată specialiştii germani au efectuat operaţii chirurgicale comune cu medicii bucovineni”, a mai spus Oleg Ciornyi.

***

Maria Iakoviiciuk, care locuieşte în cătunul Bilyi Potik din raionul Putila, situat sus în munţi, a parcurs cinci kilometri pe jos prin pădure pentru a ajunge la secţia de votare din satul vecin Petraşî, de la poale de munte, transmite televiziunea publică regională Cernăuţi. Şi nu numai în ziua votării a făcut această cale Maria Iakoviiciuk. Drumul spre sat a fost nămolit de inundaţiile din iulie şi pentru a merge acolo la magazin sau la biserică locuitoarea din cătunul Bilyi Potik pierde ziua întreagă. Ea afirmă că l-a votat pe cel care va repara drumul.

***

Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, la şedinţa sa, a examinat chestiunea privind prelungirea regimului situaţiei de urgenţă până la finele anului curent. Cauza: prelungirea carantinei până la 31 decembrie şi agravarea situaţiei în legătură cu extinderea coronavirusului.

***

În Ucraina se aşteaptă o iarnă anomală. Iarna trecută a fost caldă şi aproape fără zăpadă. La sfârşitul acestei toamne, precum şi în decursul iernii din 2021 valorile termice vor fi mai ridicate faţă de normă.

***

Recent în oraşul Hust din regiunea Transcarpatică a fost inaugurat monumentul albinei carpatine. Până acum unicul monument din lume, consacrat acestei legendare şi atât de folositoare insecte, era cel din Vicikovo, o localitate de asemenea din Transcarpatia. Acum sunt două monumente de acest fel, şi ambele în Ucraina.

Apicultura este o ramură importantă şi dezvoltată în Ucraina. În nouă luni ale anului curent Ucraina a exportat 49,3 mii tone de miere pentru suma de 80,8 milioane dolari, cu 10,8 la sută mai mult decât în perioada analogică a anului trecut.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий